Svindlet turister med feriehus i norsk feriefavoritt

De tre som er arrestert for feriehus-svindelen holdt til her, i Torrevieja. Det er et populært område for nordmenn der mange har egne leiligheter. Foto: Shutterstock

Spansk politi har pågrepet tre personer som mistenkes for å stå bak nær 30 svindelsaker knyttet til utleie av ferieboliger til turister.

Banden har hatt tilholdssted i et av de mest populære boområdene for nordmenn på fastlands-Spania, i byen Torrevieja på Costa Blanca.

Nå rykker den spanske politistyrken Guardia Civil ut og advarer turister mot å være for lite kritisk til hvem man forhåndsbetaler penger til når det gjelder leie av feriehus.

Tapte 46 000 kroner

Hvor store summer svindlerne til sammen har klart å sikre seg på ulovlig vis er ikke klart.

En tysk familie har alene meldt inn tap av 4 000 euro. Det tilsvarer rundt 46 000 norske kroner med dagens kurs.

Så langt er det ingenting som tyder på at nordmenn har blitt svindlet. Men politiet sier til flere spansk aviser – bl.a. El Español  – at det er litt tidlig å konkludere om antall svindelsaker, fordi etterforskningen fortsatt pågår.

Mistanken ble vekket i vår da det begynte å renne inn klager som alle hadde samme bakgrunn. Det er en spesialoperasjon av Guardia Civil, med kodenavn «Operasjonen Mesekito», som jobber med sakene.

Klassisk svindel

Fremgangsmåten har vært den klassiske:

Svindlerne har gitt seg ut for å være seriøse eiendomsformidlere. De har annonsert på kjente plattformer og presentert eiendommer som ferieboliger. Disse har de aldri eid, eller hatt retten til å leie ut.

Så snart kundene har betalt inn leien for husene, har banden gått under jorden.

Dermed har godtroende turister mistet alle sine penger, og stått uten de feriehusene de trodde de skulle tilbringe sommeren i.

Store beslag

Etter en analyse av bankkontoer involvert i disse forbrytelsene, identifiserte politiet medlemmene av gjengen.

Det viste seg å være tre spanske statsborgere, to menn og en kvinne, mellom 42 og 63 år, noen av dem med en historie med lignende hendelser.

I tillegg til at de mistenkte ble arrestert, ble det beslaglagt bankdokumentasjon, mobiltelefoner, mer enn 10 000 euro i kontanter og 16 ulike bankkontoer som ble brukt av organisasjonen.

Har advart

Også nordmenn har vært utsatt for denne typen svindel i feriesammenheng.

En norsk familie, som skulle leie hus på Mallorca, ble svindlet for 67 000 norske kroner da de trodde at de hadde leid et sommerhus nord på øya.

Vi i flysmart24 omtalte denne saken da den skjedde.

Også den gangen gikk det ut en advarsel til folk mot å bestille feriehus som virket mistenkelig billig. Politiets anbefaling er fortsatt å be folk om å sjekke identiteten eller kontaktinformasjonen på dem som står bak utleiefirmaet, og ikke bruke selskaper der dette mangler.