Gratis hjelpemiddel når det oppstår reise-dramatikk

Plutselig kan uværet slå til på feriestedet der du er. Da kan UDs hjelp være god å ha tilgang til. Dette været møtte turistene på Kreta en oktober-søndag i fjor. Foto: Manolis Kokkinakis

Det norske Utenriksdepartementet har produsert et hjelpemiddel som betyr at nordmenn alltid har tilgang til den mest oppdaterte informasjonen om landet vi befinner oss i.

Det dreier seg om appen «Reiseklar», som til nå i år har blitt lastet ned 25 000 ganger. UD regner med at det i dag totalt er en brukerbase på mellom 250 000 og 300 000 personer.

Appen vil spesielt komme til sin rett når reisen ikke går som forventet, og det skjer uventede ting i det området du befinner deg:

Begrense uheldige opplevelser

– De aller fleste reiser går bra, men det er viktig å ta noen forholdsregler for å begrense muligheten for uheldige opplevelser, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Hoel i Utenriksdepartementet til flysmart24.

Reiseklar ble etablert som en reisehjelp for nordmenn under de stadig vekslende reiseråd og smitte-situasjoner under korona-pandemien.

Da lærte også mange nordmenn hvor praktisk det var å ha oppdatert informasjon om smittesituasjonen på mobilen og tilgjengelig med et tastetrykk.

Har fått ny funksjon

Nå som situasjonen har normalisert seg er det annen informasjon som har blitt viktig:

I flere land i Sør-Europa har branner herjet. Det har også vært rekordhett mange steder, mens det i andre strøk igjen har vært flom og turister har vært isolert på hoteller flere plasser.

I slike situasjoner oppdaterer UD sin Reiseklar og gir sine anbefalinger til nordmenn som måtte befinne seg i slike områder. UD gir de som har registrert seg som reisende melding hver gang de legger ut oppdatert informasjon om utviklingen.

– Da vil du også få nyttig informasjon fra norske myndigheter dersom det oppstår en krise der du er, forteller Hoel.

Kriminalitet

Normalt sett er det verken uro og krise der man er. Likevel vil man med appen finne mye nyttig og aktuell informasjon om de ulike landene:

– Ja, i appen finner du nyttige tips om blant annet innreiseregler, sikkerhet, kriminalitet, lokale lover og sedvaner. Du finner også kontaktinformasjon til nærmeste norske ambassade og UDs døgnåpne operative senter i Oslo, sier Hoel.

Som flysmart24 nylig skrev, ligger det også reiseråd og sikkerhetsinformasjon om de ulike landene i appen.

De advarslene er det slett ikke alle som får med seg, som regel fordi de ikke er klar over hvor lett tilgjengelige de er. De kan hentes fram med et tastetrykk.

Alt på ett sted

UD ber folk bruke litt tid på å forberede seg på situasjonen i det området de skal reise til.

Hoel har dette rådet:

– Sett deg godt inn i situasjonen på stedet du skal besøke. Last ned appen Reiseklar. Den samler UDs reiseinformasjon om 200 land, reiseråd og reiseregistrering på ett sted. Denne informasjonen oppdateres jevnlig og etter behov, sier Hoel.

UDs alltid gjeldende råd – uansett reisemål – er dette:

– Husk reiseforsikring og gyldig pass.