Vil ha forbud mot å ta ekstra betalt for håndbagasjen

Reglene for håndbagasje varierer fra flyselskap til flyselskap. Nå vil EU ha felles regler hvis flyselskapene skal kunne kreve gebyr for håndbagasje. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I sin iver etter å finne nye inntektskilder har de fleste flyselskaper for lengst innført ekstra betaling for håndbagasje. Unntaket er små vesker som kan legges under stolsetet foran.

Tidligere var all håndbagasje en naturlig del av billettprisen, og sett på som helt nødvendig på en reise.

Det er en stund siden. Det har etter hvert kommet nye bestemmelser om hvor stor håndbagasjen kan være for at det skal være mulig for selskapene å kreve ekstra betaling.

Tar grep

Det har vært opp til hvert enkelt flyselskap å sette sine egne regler, noe som skaper forvirring for mange reisende.

Dette vil Europa-parlamentet ha slutt på, og vil at det skal komme nye regler som skal gjelde alle selskap.

EU vil hindre at reisende møter ulike regler fra selskap til selskap.

Målet er også å få slutt på flyselskapenes prispolitikk som går ut på å fremstå som billigere enn det de er.

Det skjer ved å kun ta betalt for billetten, og så legge på gebyrer for bl.a. håndbagasje slik at prisen blir en helt annen.

Rasende spanjoler

EUs lovgivning om flypassasjerrettigheter bør revideres for å tilby en enhetlig løsning, heter det i en resolusjon fra EU-parlamentet. Planen trenger støtte fra EU-kommisjonen og EU-landene.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har flere land, deriblant Spania, vært hissige på å få forbud mot å kreve penger for håndbagasje og setevalg.

Forbrukerdepartementet har truet flyselskapene med bøter i millionklassen hvis flyselskapene driver en praksis som er i strid med spansk lovgivning.

Vil innføre ny standard

Derfor venter mange i spenning hva som videre kommer til å skje rundt betalings-saken.

Norges fremste reisejurist, Rolf Forsdahl, sier til flysmart24 at han kjenner saken bare av omtale.

– Jeg har forstått det slik at det er konsensus om realitetene slik at EU vil innføre standardmål- og vekt for kabinbagasje. Dessuten innskjerpe forbudet mot innkreving av gebyr for kabinbagasje, sier Forsdahl.

Vil ikke snike seg unna

Han tror ikke flyselskapene vil kjempe mye mot standardmål- og vekt, men kreve at det blir et par sett med standarder avhengig av flytype.

– Om reglene blir innført, tviler jeg på at noen europeiske flyselskap vil snike seg unna, sier Forsdahl.

Arbeidet med å få til et forbud mot håndbagasjeavgifter er en del av et større tiltak for å forenkle fastsettelse av billettpris og avgifter for flyreiser over hele EU.