Mange nye flyruter i vinter – konkurransen blir knallhard

Flyselskapene starter vintersesongen neste helg. Da starter også mange nye vinterruter, noen av dem får flere aktører. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kommende søndag er det klart for flyselskapenes vintersesong. Da er det mange sommerruter som stanses, og mange vinterruter som settes i gang. Mange av dem er helt nye.

I luftfarten er det de oversjøiske rutene som er «formel 1»-rutene, de som det koster mest å sette i gang og som også er ikke så rent lite prestisje for de flyplassen som får disse.

Det ligger an til knallhard konkurranse på mange av de nye vinterrutene. Det skjer i en tid da det er stor usikkerhet rundt hvordan nordmenns forverrede privatøkonomi vil slå inn på etterspørselen.

Minst to nye oversjøiske ruter

Hovedflyplassen får garantert to nye interkontinentale ruter. En tredje kan dukke opp – hvis man skal feste lit til meldinger som har kommet i media.

De to som er garanterte er det norske Norse Atlantic Airways som skal fly. Den ene er den etterlengtede non stop-forbindelsen mellom Gardermoen og Bangkok.

Den setter Norse i gang fra og med 2. november. Den skal flys to ganger i uken, torsdager og lørdager, og tirsdager i forbindelse med julen og påske.

Snapper fra SAS

En annen rute Norse starter er til Miami. Denne fløy SAS direkte fra Oslo inntil i fjor. Da ble den flyttet til København og Stockholm.

Da snapper Norse ruten. De flytter ruten til Fort Lauderdale til Miami og flyr den direkte fra 1. november. Hver tirsdag frem mot jul, etter det blir det avganger på torsdager.

Den ruten som kan dukke opp som et tillegg, er Thai Airways’ rute fra Gardermoen til Bangkok. Denne har vært satt på pause siden pandemien, og selskapet har sagt at den skal komme i gang i vinter.

Ny aktør til Gran Canaria

For nordmenn som skal på vintertur til områder som ligger litt nærmere, er Gran Canaria et populært mål. Her blir det et rotterace med etablerte selskap som Norwegian, SAS og Sunclass som får en helt ny konkurrent.

Latviske Air Baltic vil gjøre sin entré fra Oslo Lufthavn, Bergen Lufthavn og Torp Sandefjord Lufthavn.

Bak denne satsingen står en nordmann, som sist jobbet i det konkursrammede flyselskapet Flyr. Thomas Ramdahl begynte i Air Baltic like etter at Flyr ble satt på bakken, nå vender han blikket mot det norske markedet.

Presser prisene allerede

Selskapet har etablert en base på flyplassen i Las Palmas, og skal fly fra starten av desember.

Fra Oslo skal det flys hver søndag fra 3. desember. Fra Bergen fra 1. desember, og to ganger i uken – tirsdager og fredager. Fra Torp Sandefjord skal Air Baltic fly to ganger i uken – på onsdager og lørdager.

Selskapet har allerede sørger for at prisene har blitt presset på de dagene de flyr, og i billetten er det alltid inkludert en håndbagasje.

Norwegian satser

Norwegian fortsetter med mange daglige avganger til og fra de største byene innenriks. Fordi selskapet overtar flyavtalen med Forsvaret, kommer selskapet inn på rutene Oslo – Bardufoss og Oslo – Lakselv fra 1. februar.

Utenriks fortsetter selskapet med direkteruter fra alle de store flyplassene i Norge, slik som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

I tillegg tilbyr selskapet direkte flyvninger fra Haugesund til Alicante, fra Ålesund til Alicante, fra Tromsø til London og Longyearbyen og fra Sandefjord Lufthavn Torp til både Alicante og Las Palmas.

SAS med vintertilbud

Også SAS har for lengst presentert sitt vinterprogram.

Til Tenerife er det nonstop-flyvinger fra Bergen og Stavanger. Begge rutene startet den 8. oktober og skal flys én gang i uken, på søndager.

Til Gran Canaria blir det rute fra Bergen. Den starter 4. november og skal også flys én gang i uken, på lørdager.

SAS starter også på’n igjen fra Oslo til Helsingfors. Denne ruten skal flys daglig til Vanda-flyplassen med en Airbus A320.

Storsatsing fra Tromsø

En av de flyplassene her i landet som virkelig svinger seg opp på nye utenlandsruter er Tromsø Lufthavn Langnes.

Her er det vinterturisme som trekker europeere nordover. De vil oppleve skikkelig vintervær, og tar gjerne med seg en ekte nordlys-opplevelse i tillegg.

Norwegian satser tungt herfra, med flere nye ruter.

Det blir ny rute er Tromsø – København med Norwegian fra 26. oktober. Fra Tromsø – til Amsterdam skal Transavia fly fra 1. desember. Tromsø – Berlin flys med med Eurowings fra 2. desember. Ruten Tromsø – Hamburg skal ha første avgang 10. desember, også den ruten skal flys av Eurowings.

Ruten Tromsø – Milano/Bergamo starter 16. januar og Tromsø – Paris CDG med Air France fra 15. januar.