Flyplassansatte rundstjal reisende for over 20 mill. kr.

Reisende fra flyplassen Tenerife Sør opplevde å få bagasjen sin tømt for verdisaker. Nå er 14 flyplassansatte arrestert. Foto: Shutterstock

Polititjenestemenn fra den spanske politistyrken Guardia Civil har stanset det som etter alt å dømme var en systematisk tyverivirksomhet på Kanariøyene.

I alt 14 personer er arrestert, og ytterligere 20 blir etterforsket i saken.

De er siktet for å ha rundstjålet reisende og tømt innhold i kofferter som tilhørte reisende på Tenerife Sør flyplass, skriver den spanske avisen Canarias7.

«Norsk innfallsport»

Dette er flyplassen de fleste norske turister reiser fra og til når de besøker denne øya. Det er uklart hvilken nasjonalitet ofrene for de omfattende tyveriene har hatt.

Politiets beslag etter å ha sprengt banden anslås til å ha en verdi på rundt 2 millioner euro. Det vil si nær 23 millioner norske kroner.

Politiets operasjon begynte etter at det ble meldt inn mistenkelig mange klager på tyverier fra reisendes bagasje.

Tømt for verdisaker

Etterforskningen pekte raskt mot bagasjeansatte. Den avdekket etter hvert at en gruppe ansatte sto bak.

De utførte tyveriene når bagasjen ble lastet om bord i flyene. De lot avstanden mellom koffertene være større en normalt.

Slik kunne de som satt inne i lasterommet for å ta imot bagene, få bedre tid på seg til å åpne og tømme bagasjen for verdisaker.

Spesialsydde klær

Det gjorde de til gangs. Når de hadde sikret seg kontanter, smykker, mobiltelefoner, klokker og elektroniske enheter, lukket de koffertene igjen – uten å etterlate spor.

De som satt inne i lasterommet kunne også arbeide uforstyrret fordi gardinene som skal sikre stabiliteten for bagasjen, var trukket for.

For å frakte tyvegodset vekk fra flyene, brukte de spesialsydde klær. De gjemte også mindre gjenstander, blant annet ringer, inne i hørselvernet de bruker under arbeidet.

Tyvegodset ble senere solgt til fysiske butikker og på nettet.