Handlet over styr etter bagasjeforsinkelse – ble straffet

Mannen fikk bagasjen sin først et døgn etter at SAS-flyet hadde landet. I mellomtiden shoppet han grundig i klesbutikken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da passasjeren ikke fikk bagasjen sin etter å ha reist med SAS til Polen, troppet han opp i butikk og kjøpte inn store mengder klær og sko som han mente han trengte. Alt på flyselskapets regning, trodde han.

I slike tilfeller har den reisende visse krav på å få dekket utgifter til nødvendige behov, men også en klar forpliktelse til å begrense sitt eget tap.

Akkurat det blir SAS-passasjeren straffet for i en fersk avgjørelse i Transportklagenemnda for flyreiser.

Kjøpte inn klær

Mannen, som reiste fra Bergen til Warszawa i slutten av april, reiste til den polske hovedstaden for å feire bursdag. Han hadde alle klærne han skulle bruke i feiringen i den bortkomne bagasjen.

Han fikk bagasjen et døgn forsinket. Derfor gikk han til innkjøp av klær og sko han mente var nødvendig for feiringen.

Det var ikke småtterier som havnet i handlekurven:

Boksershorts for menn, 5 t-skjorter, annet undertøy, skjorte, to bukser, en herrebluse, belte, to Polo-gensere, jakke, blazer og pensko.

Krevde SAS for penger

Da mannen gjorde opp for alle varene, måtte han ut med ca. 4 500 norske kroner. Denne kvitteringen sendte han SAS og forlangte at selskapet skulle dekke hele summen fullt ut.

Det har SAS avvist. Flyselskapet har innrømmet ansvar i saken, og har utbetalt mannen 1 018 norske kroner i erstatning for en bagasje som selskapet mente var forsinket under ett døgn.

Selskapet reagerer imidlertid på omfanget av mannens innkjøp etter bagasjeforsinkelsen. SAS mener at mannen ikke har overholdt plikten til å begrense innkjøpene til kun det mest nødvendige.

I meste laget

Uenigheten gjorde at saken havnet i flyklagenemnda, som er av samme oppfatning som SAS:

Disse innkjøpene ble i voldsomste laget.

Nemnda legger til grunn passasjerens forklaring om at bagasjen var over et døgn forsinket.

Men nemnda mener at mannen ikke hadde lagt de nødvendige begrensningene på seg selv da han shoppet klær og sko.

Kutter i erstatningen

– Dette overstiger etter nemndas oppfatning det som er nødvendig for forsinket bagasje på et døgn. Klager har derfor ikke overholdt sin tapsbegrensningsplikt, og erstatningen skal reduseres, heter det i nemndas vedtak.

Nemnda mener at mannen ikke skal ha mer enn 2 000 kroner i tillegg til de 1 018 kronene SAS allerede har betalt mannen. Den samlede erstatningen blir dermed på 3 018 kroner.

– Klager skulle feire en bursdag og trengte klær for anledningen. Ved å motta 3 018 NOK mener nemnda
at klager får en rimelig sum tilbake med tanke på omstendighetene i saken, heter det.