Advarer mot skogbrannfare i Syden-favoritt i januar

Mange nordmenn vil sette kursen mot fjellene på Kanariøyene i disse dager. De blir nå møtt med farevarsel om skogbrann. Her fra Grab Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere reisemål i Spania, Frankrike, Hellas og Portugal opplevde hetebølger og skogbranner i den mest hektiske turistsesongen i fjor.

Det var i sommermånedene, da varmen var på sitt mest intense.

I disse dager setter tusenvis av nordmenn kursen for Gran Canaria og de andre Kanariøyene. De som skal på tur i fjellene får med seg følgende beskjed fra øygruppens regjering.

Historisk varsel

Nå advares det mot skogbrannfare igjen – i januar:

For første gang i historien har det spanske meteorologiske institutt Aemet sendt ut advarsel om fare for skogbrann på Kanariøyene i årets første måned, skriver den spanske avisen Canarias7 onsdag.

Den lokale regjeringen for øygruppen har sendt ut en forhåndsvarsling med tanke på brann, på grunn av skogbrannfaren på øyene El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife og Gran Canaria fra klokken 09.00 onsdag.

Sahara-varme

Det er tilførsel av tørr og varm luft fra Sahara som ligger bak advarselen, som er sendt ut der man ber om at befolkningen og besøkende tar alle forholdsregler for å forhindre utvikling av brann.

Folk som vandrer i fjellene blir bedt om aldri å kaste tente sigarettsneiper eller fyrstikker og unngå å etterlate avfall i fjellene.

De blir også bedt om å ringe 112 hvis de ser antydning til røyk ute i naturen.

Varmere enn normalt

Det er ventet en varmere vinter enn normalt på Kanariøyene i år, slik flysmart24 har skrevet om for noen uker siden.

Den artikkelen var skrevet på bakgrunn av varsel fra det spanske statlige meteorologiske institutt:

Det er 60 prosent sannsynlighet for at Kanariøyene vil oppleve en vinter som er mye varmere enn vanlig.

Samtidig skal nedbørsmengden fortsatt være lavere enn normalt for vintermånedene.