New York sliter med å komme tilbake

New York sliter med å komme opp på tidligere besøksnivå fra Norge. Foto: Wollman Rink, hhtp://www.nycgo.com

Valget av Donald Trump til USAs president gjorde mer enn å skape uro i resten av verden. Det førte også til at mange nordmenn mistet interessen for å reise til landet, og spesielt til turistmagneten New York.

På ett år, fra 2016 til 2017, falt antall reisende med direktefly mellom Oslo og New York med nesten 10 prosent, ifølge ferske tall fra Avinor.

Tall fra landets største reisebyrå for privatreisende, Ticket Feriereiser, bekrefter denne tendensen. Fra alltid å ligge høyt på nordmenns liste over ønskede reisemål, raste bestillingene med over 30 prosent hos Ticket etter at Trump ble innsatt som president.

Dette er årsakene

Ticket-sjefen ser bare en forklaring ved siden av Trump: høyere dollarkurs.

En undersøkelse blant de reisende bekreftet også den sterke Trump-effekten for New York-reiser. 14 prosent av de spurte svarte at de ikke ønsket å reise til USA så lenge Trump var president.

-Etter at bestillingene stupte etter valget av Trump tok det seg litt opp etter hvert, men aldri til det samme nivået som før valget. Den høye prisen på dollar spiller selvsagt også inn, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wollf Andresen til flysmart24.no.

Hun ser på nye bestillinger at byen kan være i ferd med å gjenvinne noe av det tapte norske markedet. Turer bestilt i 2018 med avreise i år har økt med 15 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Også Finn Reiser melder om en økning på 6 prosent i salget i januar, opplyser kommersiell direktør Terje Berge.

Statistikken fra Avinor bekrefter også tendensen med at New York virkelig sliter med å gjenvinne nordmenns interesse.

Den var på absolutt topp i 2014 med 353.000 direktereisende fra Oslo Lufthavn. I 2016 var det 307.000 reisende, og i fjor 281.000, ifølge Avinors 2017-tall.

United kommer ikke tilbake

Avinors tall baserer seg på reisende med direktefly. I Avinor presiseres det at noe av nedgangen skyldes at det amerikanske flyselskapet United Airlines la ned sin sommerrute mellom Gardermoen og Newark i 2016.

Men dette er ikke hele forklaringen, for etter  det flysmart24.no vet, har nedgangen også fortsatt i januar og februar der United ikke er en del av statistikken.

Salgssjef for United Airlines i Skandinavia, Robin Schoug opplyser at selskapet ikke har noen planer om å gjenoppta ruten.

LES OGSÅ: Flyplassen gikk tom for avisningsvæske, Norwegian måtte betale erstatning

LES OGSÅ: Dette solsikre reisemålet knuser alle tidligere rekorder