Avarsel: Vi er nå inne i årets verste reiseskade-uke

Det koker av folk på strendene på de mest populære feriemålene. Da oppstår det lett skader. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Til de som befinner seg på sommerferie i inn- og utland kommer en kraftig advarsel fra Europeiske Reiseforsikring: Pass på, denne uken er den uken i året med desidert flest reiseskader.

Selskapet, som er dominerende aktør i reisemarkedet, har bemannet opp sitt skadesenter denne uken.

Det er absolutt ikke tilfeldig: Det renner inn med meldinger om kader gjennom hele døgnet.

Senteret til Europeiske har i øyeblikket rundt 600 telefoner – hver eneste dag – fra nordmenn som trenger hjelp på reise.

Men dette er ikke alt.

På toppen av dette tallet kommer skademeldinger som kundene melder inn via nettet.

Sigmund Clementz. Foto: If

– Grunnen til den økte pågangen er at veldig mange er på reise samtidig akkurat nå. Med én gang skolen slutter, øker trykket på skadesenteret vårt, og vi bemanner deretter, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

Skademeldingene kommer fra hele verden, og dreier seg om stort sett hele sykdomsspekteret i tillegg til alle de som har mistet eller får forsinket bagasjen sin.

De siste dagene har de ansatte på skadesenteret måttet håndtere saker fra magesjau på Kreta, streptokokker i Sverige, keisersnitt i England, blodpropp i Spania, brukket ankel på Island og til vannkopper i Bulgaria og øreverk i Frankrike.

Noe er dog som før:

Spania, Tyrkia og Hellas troner som vanlig øverst blant landene hvor det blir meldt inn flest saker fra. Hovedgrunnen er at det er hit veldig mange nordmenn reiser.

– Vi ser at Tyrkia er på vei opp som ferieland igjen, ut fra skadetallene hittil i sommer å dømme, sier Clementz.

Han sier det er lett å se, ut fra hvor skademeldingene kommer fra, at nordmenn er spredt over hele kloden når det blir sommer og ferie:

– De siste ukene har vi hatt mange saker fra mer fjerntliggende strøk som Mexico, Seychellene, Thailand og Iran. I løpet av sommeren håndterer Europeiske skademeldinger fra 70-75 ulike land, samtidig som vi bidrar med råd og praktisk hjelp for å håndtere ulike situasjoner, sier han.

At skadetoppen kommer akkurat nå er blitt så vanlig at Europeiske nesten kan stille klokken etter den. Uke 29 – som tradisjonelt er den uka som topper antall reiseforsikringssaker.

-Fjorårets travleste dag for Europeiske var 18. juli. Bare denne dagen kom det 684 telefoner om alt fra avbestillinger på grunn av sykdom til lommetyverier og ulykkeshendelser i utlandet. I tillegg kom altså netthenvendelser, sier Clementz.