Solgte billetter på nedlagt rute fra Norge

Vueling hadde lagt ned ruten fra Bergen til Barcelona for lenge siden, men fortsatte å selge billetter på den. Foto: Vueling

Det spanske lavprisselskapet Vueling har opplevd kraftig turbulens i det skandinaviske markedet i den senere tid. Ikke så rart når selskapet presterete å selge billetter til rute som for lengst var nedlagt. Så nekter selskapet å gjøre opp for seg.

Akkurat dette opplevde en familie fra Bergen som skulle reise fra Flesland til Barcelona.

Billetthandelen gikk som den skulle, men det gjorde absolutt ikke flyet!

Så sent som dagen før avreise kom en bekreftelse på at billettene var i orden og at det bare var å møte opp på flyplassen. Familien på fire gledet seg til oppholdet i populære Barcelona.

Samme dag som ferien skulle starte kommer imidlertid kontrabeskjeden: Flyet går ikke. Og ikke nok med det – ruten var nedlagt, og det hadde den vært lenge.

Gode råd viste seg å bli dyre for familien, som satset på å komme seg til Barcelona likevel.

Løsningen ble fly via Oslo og med det behov for hotellopphold på Gardermoen. Dessuten gikk de glipp av det forhåndsbetalte hotellet i den katalanske hovedstaden.

På bakgrunn av en slik tabbe skulle man tro at flyselskapet sto klar med sjekkheftet for å gi familien erstatning for merutgiftene?

Men nei, Vueling nektet å reagere på kravet i det hele tatt.

Da havnet saken i Transportklagenemnda for flyreiser, som i vår ga familien fullt medhold i kravet om å få dekket nye billetter med Norwegian, hotell på Gardermoen samt hotell i Barcelona. Til sammen ca. 16.000 kroner.

Nemnda sier at det er flyselskapet som er ansvarlig for billettsalget, selv om de ble kjøpt gjennom nettbyrået Gotogate.

For familien viser det seg at nemndas avgjørelse ikke får noen økonomisk betydning. Vueling svarer etter hvert familien at selskapet ikke akter å følge klagenemndas avgjørelse.

Dermed ender saken der. Flyselskaper flest velger normalt å følge avgjørelser i nemnda, men vedtakene er ikke juridiske. Derfor kan transportøren avvise krav den er uenig i, og saken må da bringes inn for rettsapparatet dersom kunden ønsker å gå videre med sitt krav.

Det er ikke første gang Vueling er i trøbbel i Skandinavia. For bare noen uker siden risikerte selskapet at det ble tatt arrest i flyene deres i København fordi de hadde gitt blaffen i å betale rundt én million danske kroner som de var skyldig ulike kunder i landet. Kravet gjaldt utallige saker de hadde tapt overfor danske reisende som også hadde til gode erstatning etter kanselleringer og forsinkelser.

Som i Norge nektet Vueling å gjøre opp for seg. Først da saken kom så langt at det fastsatt dato for rettsak mot selskapet, ga Vueling etter og betalte pengene – bare noen få dager før retten skulle behandle saken.

PS: I dag opererer Vueling ruten Bergen – Barcelona en gang i uken ut oktober.

Lik flysmart24.no på Facebook