Lavprisselskaper gir opp – øker faren for prishopp til USA

WOW Air har ingen ruter til Norge. Nå har selskapet gitt opp, det kan gi økte billettpriser til USA: Skúli Mogensen er selskapets sjef. Foto. WOW Air

Nok et av de aggressive lavprisselskapene i Europa har måttet gi opp. Mandag ble det kjent at islandske WOW Air blir slukt av konkurrenten Icelandair.

Dette øker sannsynligheten for kutt i ruter og prishopp på billetter mellom Europa og USA, tror analytiker.

WOW Air lider dermed samme skjebne som danske/islandske Primera Air, som gikk dundrende konkurs for fire uker siden. Begge selskapene hadde det til felles at de drev ut fra en ultra lavprismodell og i den knallharde konkurransen mellom USA og Europa.

Etter å ha startet med ruter i Europa, kastet de seg inn på den trans-atlantiske trafikken mellom flere byer i Europa og USA, og spesielt WOW Air fikk etter hvert en ikke ubetydelig posisjon i dette markedet. Resultatet er at prisene er kjørt til bunns. I en tid med stigende kostnader var dette en giftig cocktail, og selskapet var ute i markedet for å hente inn mer driftskapital.

Mandag ble det imidlertid kjent at WOW Air blir kjøpt opp av sin islandske storebror, Icelandair. Dermed er to ultra billige aktører – WOW og Primera – ute av markedet på kort tid.

Det reduserer konkurransen og kan få konsekvenser for prisene over Atlanteren, tror flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i rådgivingsselskapet Winair. Det blir færre aktører som skal slåss om passasjerene:

-Kampen om passasjerene fortsetter. Det faktum at noe kapasitet blir borte i de tunge vintermånedene kan gi grunn for at billettprisene kan bli satt opp noe, men hvem tar det første steget? spør Elnæs.

Han sier at han ikke vil spå at Norwegian benytter sjansen til å sette opp prisene, men tror at Bjørn Kjos og Norwegian ser en mulighet til å kapitalisere noe på den reduserte konkurransen. Med andre ord: Setter opp prisene.

Det er det nasjonale flyselskapet på Island, Icelandair, som overtar konkurrenten WOW Air.

WOW Air – kjent for sine rosa fly – kom inn på markedet i 2012 som en konkurrent til eksisterende Icelandair.

Selskapet satset på ekstrem lavpris, men kopiere Icelandairs forretningsmodell gjennom mange tiår og bruke flyplassen utenfor Reykjavik som base for ruter fra Europa til ulike destinasjoner i USA.

Prisene gjorde at selskapet vokste raskt, både i Europa og USA. Ifølge meldinger fra Island mandag er det meningen at WOW Air skal bli drevet videre som et eget selskap.

Elnæs tror imidlertid  ikke kjøperen har behov for alle flyene WOW Air har i flåten, siden selskapene har konkurrert på en rekke av de samme rutene.

Dermed forsvinner noe av kapasiteten som har vært brukt til å fly lavprispassasjerer mellom de to kontinentene. Få tror at Icelandair vil la WOW Air fortsette som før særlig lenge, siden det da blir en direkte konkurrent for sitt eget eierselskap.

Lik flysmart24.no på Facebook