Advarer mot gavekort og anbefaler en annen løsning

Et gavekort på reise har som regel en gyldighetstid på ett år. Etter det er pengene tapt. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Reisegavekort for millioner av kroner gis bort i gave hver jul. Nå advarer Forbrukerrådet mot at denne gaveideen fort kan gå ut på dato, og anbefaler i stedet en annen løsning.

Det mange som kjøper reisegavekort ikke alltid tenker på, er at gaven de gir som regel har en begrenset gyldighet.

Vanligvis må kortet brukes innen ett år, ellers er pengene tapt.

Ikke få har funnet ut at gaven de gikk til jul, står i null i verdi fordi fristen turoperatøren eller flyselskapet har satt er overskredet.

– Vårt råd er at du kjøper gavekort som du vet vil bli brukt. Er du ikke sikker på det så gi heller kontanter eller overfør penger sammen med et hyggelig kort. Penger er alltid en velkommen gave, og bedre enn et gavekort med kort frist, sier Pia C. Høst som er fungerende direktør i avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Denne reisetrenden kan spare deg for tusenvis av kroner

Hun mener det ikke er gøy for noen å oppleve at penger forsvinner mellom hendene dine, fordi fristen for gavekort er gått ut.

-Vi har i årevis minnet folk om å bruke gavekortene i julehandel før fristen går ut, sier Høst. Hun anbefaler alle som har fått gavekort om å sjekke utløpstiden fordi det nå nærmer seg et år siden sist jul, og da kjøpe mange kort i gave som varer et år.

Utsteder av kortet kan også lage sine egne regler og frister innenfor det Forbrukerrådet mener er rimelighetens grenser.

– Er gavekortet uten frist kan du minst bruke det i tre år etter loven, og i alle fall kan butikken velge å la deg bruke gavekortet. Man kan også miste retten til å bruke gavekort når en butikk drives videre av et konkursbo eller butikken blir kjøpt opp og de nye eiere sier fra seg økonomiske forpliktelser, sier Høst.

Hos Norwegian sier senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson at salget av gavekort, både på nett og fysisk i butikk, har et stort omfang og at dette salget øker før jul:

– Gavekort på såkalte cashpoints blir mer og mer populært som julegaver, men også til brudepar og jubilanter. Det er en gave som blir satt veldig pris på og noe man enkelt kan kjøpe på nett og skrive ut på printeren hjemme eller sende til mottakeren på e-post, sier hun.

Hun opplyser at gavekortene er gyldig det året man kjøper gavekortet, pluss ett år. Hun sier det er få som opplever at gavekortet utløper før mottakeren får bruk det:

-Verdien i våre gavekort kan brukes til hel- eller delbetaling på kjøp av alle Norwegians flybilletter. På grunn av fleksibiliteten ser vi derfor en svært lav andel gavekort som utløper, akkurat som øvrige cashpoints. Vi kan ikke oppgi verdien av gavekortene vi selger totalt, men salget i desember i fjor stod for 65 prosent av årets omsetning av gavekort, sier Mannion-Gibson.

Lik flysmart24.no på Facebook