Måtte kjøre over 30 mil for å sikre seg nytt pass

Espen Brynsrud og sønnen Emrik er fornøyd, selv om de måtte kjøre 30 mil fredag for å ordne nytt pass. Foto: Privat

Espen Brynsrud fra Nordstrand i Oslo måtte fredag ta med seg sønnen sin Emrik (12) helt til Elverum for å sikre sønnen nytt pass før han drar til Lisboa i påsken. Ventetiden for å få nytt pass vil ikke bli normal før i midten av juli.

Den heteste reisetrenden for mange nordmenn nå er verken høyfjellet, storbyen eller Syden. Den heter passturisme og er spesielt populær over store deler av Sør-Norge.

Derfor er folk med passpanikk nå på hvileløs jakt over store deler av den sørlige landsdelen for å finne et politikammer med ledig time for å få nytt pass.

Slik som Oslo-mannen Espen Brynsrud og hans sønn, som fant den første ledige timen hos politiet i Elverum.

30 mil i bil frem og tilbake er en uvanlig lang vei for å få nytt pass.

Men så er situasjonen også helt ekstraordinær:

Det er nå opp til fire måneders ventetid for å få pass i Oslo og Sør-Øst politidistrikter, og det tvinger mange til å lete opp politikamre andre steder i landet der køene er kortere.

Brynsrud trengte nytt id-dokument både for seg selv og den snart reiseklare sønnen, som skal til Lisboa.

– Elverum var absolutt nærmest. Det er jo blitt så få passkontorer. Jeg sjekket stort sett hele Østlandet fra Kragerø, som legges ned. 1. mars, til Halden. Det var ingen ledige timer å spore noe sted denne våren. I Hedmark var det fullt på Hamar og Kongsvinger. Hurra for politiet i Elverum som hadde én ledig time, og ei veldig hyggelig medarbeider som beklaget at vi måtte reise så langt, forteller Brynsrud.

Nå er reisen til Lisboa for Emrik sikret. Men pappa Espen benyttet muligheten til å fornye pass for seg selv, når han først var så heldig å komme til et passkontor med ledig time:

– Emrik skal til Lisboa i påsken. Mitt pass gikk egentlig ikke ut før til høsten, men greit å få det ordnet da vi fant en mulighet. For et år siden stilte vi opp klokken 07 hos politiet på Ski, for å få pass til en av de andre gutta. Da var det også stappfullt i Oslo, forteller Brynsrud.

Han og sønnen er slett ikke alene om å reise langt for å sikre seg nytt pass. På sosiale medier flommer det over av historier av andre som gjør det samme.

Bakgrunnen for de lange passkøene er at passkontorene skal bygges om i forbindelse med innføringen av de nye ID-kortene i 2020.

Derfor er kapasiteten mange stedet sterkt begrenset, som i Oslo og i Sør-Øst. At det i den senere tid har vært sterkt fokus i pressen på de lange køene, har ikke dempet folks stress med å få orden i egne pass før vårens reiser.

Selv om ventetiden er lang mange andre steder i landet også, er situasjonen verst i Oslo og det sentrale Østlandet. Derfor holder politiet i Oslo passkontoret åpent utover ettermiddagene mandager, tirsdager, onsdager og torsdager. I tillegg har politiet nå åpnet for timer lørdag 23. februar.

– Vi regner ikke med at situasjonen vil normalisere seg før i midten av april. Da kommer de årlige passkøene for sommersesongen. Vi regner derfor ikke med at situasjonen vil være normal før denne bølgen har lagt seg ut i juli måned en gang, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Gjøsund ved Oslo politidistrikt til flysmart24.no.

Det er også mulig å sjekke flaksen, for selv om det er smekk fullt i et par måneder fremover, legger politiet med ujevne mellomrom ut nye ledige timer. Det lønner seg med andre ord å sjekke nettsiden.

Politiet ber nå folk om å vurdere behovet for nytt pass, og er særlig opptatt av at de som skal reise innen Norden, ikke trenger å oppta sprengt kapasitet siden slike reiser kan skje passfritt.

Lik flysmart24.no på Facebook