Pengene dine er tapt hvis flyselskapet går konkurs

Torsdag gikk islandske WOW Air konkurs. Det er intet å hente på forsikring dersom flyselskapet ditt går konkurs. Foto: WOW

Går flyselskapet du har kjøpt billetter med konkurs, må du regne med at pengene er tapt. Og blir du rammet av konkurs når du er i utlandet, må du satse på å komme deg hjem på egen regning.

Passasjerenes situasjon ved en flykonkurs ble aktuell torsdag da det islandske lavprisselskapet WOW Air måtte gi tapt og har innstilt alle sine avganger.

Selskapet hadde ikke rute til Norge, men var likevel godt kjent i det norske markedet.

For passasjerene er imidlertid situasjonen den samme, uansett hvilket flyselskap som går konkurs. Flere selskaper har den senere tid måttet kaste inn håndkleet, med passasjerene som en stor taper:

Pengene må regnes som tapt.

Hos forsikringsselskapet er det intet å hente på reiseforsikringen:

– Dessverre, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring til flysmart24.no. Selskapet er dominerende i det norske reiseforsiringsmarkedet.

– Forsikringen dekker verken tap av alle kjøpte billetter eller hjemtransport hvis man blir rammet av at flyselskapet går konkurs når man er i utlandet. Det skyldes rett og slett at en forsikring mot flykonkurs er en stor finansiell risiko, sier Clementz og forklarer:

– Det ville bli så store utbetalinger ved tapte billetter og hjemtransport at forsikringspremien for alle med reiseforsikring måtte dobles for å dekke inn en slik risiko, sier Clementz.

Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, gjør det også klart at en flykonkurs kan bli svært dyr for de som blir rammet:

– Ikke bare har du kanskje mistet billettpengene, men det er ofte svært kostbart å komme seg tilbake, sier hun til flysmart24.no.

Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen

Hun sier at den som har kjøpt kun flybilletter vil ha tapt pengene når flyselskapet går konkurs. Har du betalt med kredittkort er det en mulighet for å få penger tilbake, men den er arbeidskrevende:

– Ja, et unntak er hvis du har kjøpt med kredittkort. Da kan du få penger av kredittkortselskapet, eller bankkort med VISA-del. Men da må du først sende et krav til konkursboet til WOW.  Får du ikke det du har rett på kan du klage til finansklagenemnda, sier Blyverket.

LES OGSÅ: Folk venter med ferievalget – kan gi skred av billigreiser

Hvis du har kjøpt en pakkereise er du mer trygg mot konkurs.

-Du kan kreve tilbake forskuddsbetalte penger av Reisegarantifondet, og er du strandet i utlandet vil fondet dekke retur, sier hun.

Forbrukerrådet og Virke jobber for at det også blir et reisegarantifond for flyreiser, slik at alle passasjerer blir sikret ved en konkurs. Og ikke bare pakkereiseturistene som i dag.

– I Danmark har man en slik ordning og den har hjulpet dansker som har vært rammet av flykonkurser. Vi har tatt kontakt med forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad, for å få til en norsk ordning, sier Blyverket.

Lik flysmart24.no på Facebook