Folk venter med ferievalget – kan gi skred av billigreiser

Salget av sommerferie-turer svikter. Det kan gi et skred av billige turer fremover. Foto: Apollo

Fire av fem har ennå ikke bestemt seg for ferietur denne sommeren, og salget av pakketurer til Syden går nå med store rabatter. -Har aldri opplevd noe lignende på 15 år, sier reisetopp.

En fersk undersøkelse som Norstat har utført for Finn Reise viser at 75 prosent av de spurte har svart at de ennå ikke har bestemt seg for ferie i sommer.

I Nord-Norge er situasjonen enda verre, der svarer 82 prosent at de ikke har bestilt sommerferie ennå.

Finn Reise formidler salg av ferieturer for alle de store aktørene i bransjen, og sitter dermed med god oversikt over situasjonen – bare tre måneder før feriesesongen setter inn for fullt:

– Jeg har vært i denne bransjen i 15 år og har aldri opplevd noe lignende. Folks tilbakeholdenhet gjør at prisene hos reisearrangørene har vært holdt lave hele vinteren for å lokke folk til å kjøpe. For de som har is i magen og vil vente kan det bli mange billige reiser frem mot sommeren, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.no.

LES OGSÅ: Avbestilte Syden-tur og fikk dobbelt beløp tilbake

Reisearrangørene blir sittende med mange usolgte reiser, og må ty til billigsalg for å få folk til å kjøpe.

Berge mener det er den gode sommeren i fjor over store deler av landet som i år får folk til å avvente ferieplanleggingen.

Likevel advarer han folk mot å vente for lenge:

– Salget er sterkt væravhengig. Skulle det plutselig bli dårligere vær her i landet utover våren, fyker reisene fort ut og da blir prisene straks høyere, sier Berge.

Flysmart24.no avslørte allerede i januar at det var en kraftig salgssvikt på pakkereiser til Syden. Enkelte forhandlere kunne melde om en svikt på 30 prosent i forhold til i fjor. Det som er dårlig nytt for reisebransjen, er imidlertid godt nytt for forbrukerne:

De store pakkereisearrangørene som Ving, Apollo og TUI (tidligere Star Tour) måtte senke prisene kraftig på reiser i vår for å få fylt flyene. Også reiser i den heftigste sommerferie-perioden ble satt ned for å lokke folk til å kjøpe. Det ikke er uvanlig å se reiser satt ned med mange tusen kroner, selv til populære ferieland som Spania, Hellas og også Tyrkia for reiser midt i høysesongen.

Det bekrefter at nordmenn flest fremdeles sitter på gjerdet. De vet ikke hvilken ferie de skal velge

– 30 prosent av de spurte har svart at de ikke har bestemt seg for hvilken ferie de skal ha, og 15 prosent har ikke bestemt seg for om de skal på ferie. Blant de unge er det en av fire som ikke har bestemt seg, sier Berge.

Hos landets største pakkereisearrangør, Ving, bekrefter informasjonssjef Siri Røhr-Staff at salget hittil i år har vært tregt:

-Det henger litt etter fjoråret, som var et rekordår. Vi ser at nordmenn nøler litt mer enn vanlig, og ergo bestiller senere enn vanlig. Derfor har vi har skrudd ned prisene en del for å stimulere salget. Så det er virkelig lønnsomt å bestille nå, sier hun.

Derimot ser situasjonen til å være lysere for flyselskapene. Her svarer nesten 60 prosent at de allerede har kjøpt sine flybilletter for sommeren.

Dette kan informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS bekrefte:

-Vi har sett de utfordringene det øvrige reiselivet har hatt med salget av feriebilletter, med stor svikt. Dette problemet har vi ikke merket hos oss. Hos oss er slaget av billetter også i sommermåneden godt, sier Johansen til flysmart24.no.