Bonus på taxfree – men én vare er forbudt å nevne

Heretter kan du få bonuspoeng på taxfree-handel på norske flyplasser. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Taxfree-selskapet Travel Retail Norway har startet en helt ny bonusklubb i Norge og tilbyr 10 prosent rabatt på første taxfreekjøp. Men det er én populær varesort som omfattes av rabatt-tilbudet som de ikke har lov til å nevne navnet på.

Klubben, som de kaller «Tax Free & Me», er ny. Den ble lansert onsdag og har blitt godt mottatt fra første stund.

Uten nevneverdig markedsføring fikk den i løpet av de to-tre første dagene over 800 nye medlemmer.

– Det renner inn med nye medlemmer hele tiden, så det ser ut som om at dette vil bli populært blant de reisende, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway til flysmart24.no.

Agnet for å melde seg inn er at medlemmene får 10 prosent rabatt på første kjøp.

TRN står fritt til å reklamere så mye de ønsker om de varesortene som dette tilbudet omfatter.

Bortsett fra én.

Alkohol. Dagestad sier at det er full anledning for selskapet til å ha øl, vin og brennevin med som en del av tilbudet – bare de ikke forteller det til noen.

– Slik er norsk lov, og den skal vi forholde oss korrekt til. Den sier at det ikke er anledning til å reklamere for alkohol i Norge. Det betyr i dette tilfellet at vi ikke har anledning til å fortelle våre medlemmer at det varesortimentet også er en del av tilbudet. Da ville vi få helsemyndighetene på nakken, sier Dagestad.

Han sier at dette kan sammenlignes med Vinmonopolet praksis. Når der skal ha ut en bestemt vare fra hyllene for å gjøre plass for ny, setter de ned prisen. Det skjer uten at butikkene kan fortelle noen om det. Kundene må selv oppdage det.

Forbudet mot å knytte klubben utad til  alkohol er så strengt at TRN, når de denne uken skal gå ut i butikkene for å verve medlemmer, ikke kommer til å gjøre det i de butikk-områdene der alkohol står utstilt.

– Vi skal kun stå der vi selger parfyme, kosmetikk og sjokolade, sier Dagestad.

Den nye bonusklubben er som andre lojalitetsklubber. Man får poeng for hver handel, og disse kan man veksle inn i en verdikupong som kan brukes til å hel- eller delbetale senere handler med.

Poengene varer et år, og Dagestad vedgår at bonusprogrammet derfor mest er for de som reiser en del med fly. Poeng kan opptjenes på flyplassenes Travel Value-butikker på innlandsterminalene.

Medlemmene får, i tillegg til poeng når de handler i butikken, også spesialtilbud som er tilpasset din profil. På fødselsdagen får medlemmene en overraskelse fra selskapet.

Det er ikke bare på Avinors flyplasser poengene kan opptjenes. Nordmenn som handler i taxfree-butikker i utlandet og som er en del av Heinemann-konsernet, vil få poeng også på disse kjøpene.

Slik håper man at også utenlandske passasjerer, som er svært gode taxfreekunder når de forlater Norge, skal gjøre sin taxfreehandel her i landet i stedet for hjemme der de ikke får bonus på kjøpene.

TRN gjør imidlertid ingen ting for å skjule at tobakksvarer ikke hører med til varegruppen som det ikke blir gitt rabatt på.

-Det er ikke på grunn av lovverket, men fordi Heinemann har som konsernets policy å ikke eksponere tobakksprodukter for salg, sier Dagestad.