Reiseproffene: Våre aller beste tips for å forlenge sommeren

Varm sol., behagelig sjøtemperatur og avkopling trekker nordmenn til Middelhavet. Dette er Chania på Kreta. Foto: Ving

Det er fortsatt fullt mulig å oppleve sommer-temperaturer mellom 20 og 30 grader i Europa selv om vi skriver september. En kjapp titt på værkartet viser at det langs store deler av Middelhavet fortsatt er temperaturer som vi i Norge ville betrakte som en veldig god sommer.

Derfor kaster mange seg nå over nettets reisesider for å finne ut hvor de bør sette kursen for å rømme fra den norske høstkulden.

For å gjøre valget enklere for noen binger flysmart24.no her en del tips fra folk som skulle vite litt om de stedene de foreslår.

Samtlige av disse er sjefer for de mest profilerte reisearrangører og reiseformidlere i Norge. Det er en jobb som mange vil misunne dem:

De må ut ofte og sjekke forholdene på mange av de reisemålene de selger. Det betyr også at de har godt grunnlag for sine anbefalinger siden de er basert på egne erfaringer.

Vi har bedt dem komme med et tips om sitt aller beste forslag overfor nordmenn som vil oppleve mer sol og varme enn det vi fikk i sommer. Her er tipsene fra fem av Norges ledende reise-topper:

Christian Grønli er sjef for Ving i Norge og Finland, og har følgende tips:

«Jeg anbefaler å reise til et av de mest solsikre stedene i hele Middelhavet- Kypros. Turiststrømmen begynner å avta, havet holder fortsatt en temperatur godt over norsk sommernivå – så det kan nesten ikke bli bedre.»

Hos Apollo Reiser er det adm. dir. Erik Haug som kommer med dette forslaget:

«Kreta – langt sør i Middelhavet, en beliggenhet som gjør at denne store øya er velsignet med en sommer som varer langt ut i november.

-Opplev de fantastiske strendene, de hyggelige tavernaene og en store dose antikk kultur. Anbefaler alle å leie bil,  eller dra på vandre- og sykkeltur. Og ikke minst – Kreta er øya der alle kan finne sitt ferieparadis.»

Den tredje pakkereisearrangøren er TUI, tidligere kjent som Star Tour. Her er det markedssjefen – Usman Jasrae  – som tipser:

«Jeg vil anbefalt destinasjoner som Tyrkia og de greske øyene Rhodos, Kreta og Samos. Her er utvalget størst og prisene lave. Tyrkia kan nok være litt varmere enn Hellas, så velg det som passer deg best.

Høsten er jo også perfekt for storbyferie, og ønsker du både by og sol så kan jeg anbefale Palma eller Istanbul.»

Ellen Wollf Andresen er feriereisebyrået Tickets markeds- og administrasjonssjef:

«Kreta er nydelig i oktober. Behagelig temperatur på dagtid, men ganske kjølig på kveldstid. Ta med jakke så går det bra. Som en god norsk sommer egentlig. Mye færre turister og god plass overalt.

– Et tips er å bo inne i Chania for mer byferie enn strandferie som man vanligvis reiser til Kreta på. Også Cascais utenfor Lisboa en vakkert om høsten, men her blir det veldig kjølig på kvelden når Atlanterhavsvinden slår til.»

Sist ut er kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge. Hans tips går utenom Europa, han vil vestover:

«Flyr selv om noen uker til Miami, leier bil og tilbringer en drøy uke på Gulfsiden i Florida nærmere bestemt Marco Island og Naples. Ikke noe som slår Florida for meg etter å ha bodd 12 år i «The Sunshine State» – hverken når det gjelder temperatur eller mat. Skal over en tur også til påske også og da blir det kombinert med cruise i Karibien.»