Ville selge gullkort hos SAS på det åpne markedet

Slik så annonsen (innfelt) ut fra SAS Euro Bonus-medlemmet som ville selge en gullkort på det åpne markedet. Foto: SAS/Finn.no

En SAS-kunde med høyeste status hos SAS Euro Bonus la ut et gullkort til salgs på det åpne markedet via Finn.no. Da Finn oppdaget det ulovlige salgsforsøket, ble annonsen fjernet.

– Det er strengt ulovlig å selge bonuskort. De som forsøker noe sånt må være klar over at de ikke bare vil miste sin status i Euro Bonus. De ville også bli fratatt alle bonuspoengene de hadde opparbeidet på kontoen sin, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til flysmart24.no.

Det var fredag annonsen dukke opp på Finn.no. Selgeren var en person som har diamant-status hos SAS. Det er det høyeste status-nivået i Euro Bonus som medlemmet selv kan kvalifisere seg for.

Et gullkort har stor verdi. Med et slik kort på innerlommen kan innehaveren bruke alle loungefasiliteter i hele Star Alliance-nettet verden over gratis, bruke hurtigkøene i sikkerhetskontrollen og få prioritet når flyet ellers er fullt.

Regelen for medlemmer som har diamant-status er at de kan gi bort et kort på neste nivå, gull, til et familiemedlem eller enn venn. De som har gull, kan gi et sølvkort.

Vedkommende diamant-medlem ville tjene penger på korget sitt, og la det ut til salgs på Finn.no. Prisen var 4 000 kroner. Etter noen timer ble annonsen imidlertid tatt bort, uten at SAS rakk å reagere overfor den som forsøkte å selge.

Etter det flysmart24.no vet, var det ansatte i Finn.no som selv reagerte mot annonsen, og fikk den fjernet. For noen år siden forsøkte en annen SAS-kunde seg på det samme. Også den gangen ble annonsen fjernet fordi det handlet om en vare som var ulovlig å omsette.

Johansen i SAS viser til de generelle vilkår for Euro Bonus der det heter at «poeng og fordeler (inkludert kort mottatt i gave) er personlige og kan under ingen omstendighet selges, overføres, kombineres, arves, refunderes i kontanter eller brukes for andre formål enn innenfor Euro Bonus-programmet.»

Her er også konsekvensene for de som bryter denne regelen tydelig:

«I tilfelle misbruk kan vi konfiskere poeng, fordeler og dokumenter. Medlemmer kan bli nektet adgang til et fly, et hotell eller før øvrig bli nektet å tre inn i eller nyte gjennomføring av en avtale for andre produkter eller tjenester,» heter det i vilkårene.

– Dette er regler som vi håndhever uten unntak. Det er viktig for medlemmene våre å være er klar over at det vil få direkte konsekvenser for deres status og bonuspoeng hvis vi oppdager forsøk på å selge kort. De som har en status hos SAS får fordeler på bakgrunn av poeng opparbeidet gjennom reise- og handlevirksomhet, og intet annet, sier Johansen.

Johansen sier at forsøkene på å ulovlig selge gull- og sølvkort hører til sjeldenhetene blant medlemmene i Euro Bonus.

– De som har diamant- og gullkort har muligheten til å kunne gi mann eller kone, eller barn for den saks skyld, et statuskort som en gave. Dette er en tilleggsytelse som vi mener er med på å styrke båndene til SAS, sier han.

Johansen sier at selskapet har blitt informert om at det det tidvis foregår salg av gullkort på spesielle nettsider for fly- og bonusinteresserte.

– Vi kommer til å affære i de sakene vi blir kjent med hvem som selger, men vi har ikke kapasitet til å følge dette markedet tett hele tiden, sier Johansen.