Svindlet med billig-billettene hos SAS – slik ble de stanset

Lenge kunne alle jukse seg til de aller billigste billettene hos SAS. Nå er det slutt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I mange år kunne reisende bryte reglene og kjøpe de billigste SAS-billettene som er i markedet, uten særlig fare for å bli oppdaget. Så satte SAS inn mottrekk. Nå har svindelen opphørt.

Det handler om de svært billige ungdomsbillettene, som er priset langt under de billigste økonomi-billettene.

Det er bare reisende mellom 12 og 25 år som har tilgang til disse prisene. Men fordi det var lite kontroll med disse billettene før, tok mange godt over aldersgrensen også sjansen. De kjøpte ungdomsbilletter og satset på å ikke bli oppdaget.

– Det gikk kanskje bra lenge, men nå er det slutt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til flysmart24.no.

Før kontrollen ble skjerpet, var faren for å bli avslørt begrenset.

Den som stilte seg opp i ombordstigningskøen ble sjelden oppdaget med ungdomsbillett fordi det bare er en kode trykket på billetten som forteller at det dreier seg om en billett med spesialpris.

Med korte frister og lange køer var det liten anledning for innsjekkingspersonalet å sjekke billettklasse for hver enkelt passasjer.

Men så innførte SAS to mottrekk mot svindelen:

Når en passasjer dukker opp med ungdomsbillett, lyser en rød liten lampe i innsjekkingen. Da vet staben at kundens alder skal sjekkes. Dette har vist seg å være en utrolig effektivt tiltak.

– Dette systemet har blitt et veldig godt preventivt tiltak mot misbruk. Ordningen har blitt så kjent at de alle fleste med ungdomsbillett nå holder klar legitimasjon allerede før de kommer til den røde lampen. De vet at alderen deres blir sjekket. Alltid, sier Johansen.

Dessuten tok SAS et annet grep. Selskapet gjorde det obligatorisk å knytte en Euro Bonus-konto til kjøp av ungdomsbilletter. For å få opprettet en slik konto, må man gi SAS en rekke personlige opplysninger, bl.a. om når man er født.

– Selv om man selvsagt kan lage en konto med falske opplysninger er dette noe de færreste likevel vil gjøre, sier Johansen.

Det er ikke kjent hvor stort omfang juks med ungdomsbilletter hadde, men en del saker som har dukket opp har fortalt at jukset har vært systematisk for noens vedkommende.

For et par-tre år siden ble et helt ungdomslag i ballspill tatt i kontroll og det ble da avslørt at alder var manipulert for å gi dem rett til ungdomspris. Politiet grep inn.

Klubbens reisehistorikk ble sjekket, og det ble da avdekket at billettjukset hadde vært systematisk for flere av spillerne over lang tid. Saken havnet i retten og laget måtte betale tilbake flere titusen kroner.

Ungdomsbillettene er ikke bare billigere enn vanlige økonomi-billetter, de kan veldig ofte kjøpes helt opp mot avgang.

Lik flysmart24.no på Facebook