Kjøpte gruppereise med sosialt samvær – var eneste deltaker

Det ble lite sosialt samvær på hotellet i Chania for den norske kvinnen. Foto: Sirios Village

Den norske kvinnen er alene og kjøpte derfor en eksklusiv gruppereise da hun skulle på sommerferie. Hun ble lovet mange medreisende og en tur som ville by på mye sosialt samvær – midt i blinken for henne.

Stor ble skuffelsen da hun landet på Chania-flyplassen på Kreta.

Da viste det seg nokså raskt  at turen ikke ville gi henne mye sosialt samvær. Hun var eneste deltaker på turen. Ingen andre hadde meldt seg på, selv om reisearrangøren Solia hadde forsikret henne at det  var mange andre  påmeldte bare noen dager før turen skulle gå.

Nå har Transportklagenemnda for pakkereiser bestemt at den norske kvinnen skal ha tilbake store deler av reisens pris. Solia beklager sterkt det som skjedde i juli i fjor. Selskapet tar selvkritikk på at kvinnen ikke fikk tydelig beskjed om at hun var eneste deltaker på det som skulle ha vært en stor gruppereise.

Gruppereisen, som het «Premium Crete Solia 19», kostet 19 000 kroner for en uke med hotell, inkludert mat og drikke.

Det sosiale var avgjørende for hennes valg av ferie. Derfor kontaktet hun Solia før avreise og fikk forsikret at det var 20 deltakere på den ukelange turen. Hun ble videre fortalt at hun kunne se frem til mange felles middager med langbord og mye sosialt samvær.

Som aleneboende så hun derfor frem til turen og muligheten til å treffe andre på hennes alder, slik at hun slapp å reise alene. Det var en tur «av høyeste kvalitet», som Solia reklamerte med, og med mange utflukter.

Kvinnen reagerte sterkt på beskjeden hun fikk etter landing, om at hun var eneste deltaker. I klagen til pakkereisenemnda påpekte hun at dersom hun hadde visst at hun ikke skulle på en gruppetur med mange andre i hennes alder, hadde hun avbestilt.

Solia hadde også fristet med flere utflukter under ferien, men disse ble det av naturlige årsaker ikke noe av.

Solia selv demper ikke forventningene når de omtaler sine premium-turer:

«Solias Premiumreiser er hyggelige og sosiale turer av høy kvalitet, hvor du får unike opplevelser som skaper minner i lang tid fremover…..Turene er tilpasset voksne og det sosiale samværet, opplevelser og trygghet er satt i fokus,» skriver selskapet.

Nå ble løsningen at den norske kvinnen ble en del av en dansk gruppe, på samme tur for Solia.

I stedet for å reise med 20 nordmenn, ble det med dansktalende guide og 13 dansker. De forstod hverandre ikke spesielt godt, så det ble ikke særlig sosialt og hyggelig.

Kvinnen følte seg så grundig lurt av Solia at hun forlangte hele reisens pris tilbake.

Solia har overfor pakkereisenemnda innrømmet at de skulle ha oppdaget at klager var den eneste deltakeren på gruppereisen allerede da klager bestilte reisen 14 dager før avreise.

Klager ble først informert om dette av guiden etter ankomst Hellas. Solia argumenterer imidlertid over nemnda med at de ikke ble informert om at klagers hovedgrunn for å bestille reisen var det sosiale. Likevel tibød de henne et avslag påm 10 000 kroner.

Denne summen har pakkereisenemnda høynet til 13 000, men har også diskutert hvorvidt det var riktig å gi kvinnen medhold i at hun skulle få alle pengene tilbake.

Når nemnda holder igjen, er det fordi kvinnen gjennomførte sitt opphold på Kreta og at hun deltok på noen utflukter, men får høynet tilbakebetalingen på grunn av den manglende sosiale elementet på turen.

Lik flysmart24.no på Facebook