Tapte over 10 millioner – reiseselskap stanser salget

Ving Star Hotell i Kemer er et av de populære hotellene hos Tyrkiareiser. Foto: Tyrkiareiser

Kampen om sommerens solturister har blitt litt mindre. Pakkereise-selskapet Tyrkiareiser har stanset salget og meldt at driften blir satt på pause. Kundene blir henvist til en av konkurrentene.

Driften av selskapet har gått med rundt 10,5 millioner norske kroner i underskudd de tre seneste årene. Hos selskapet opplyses det at man satser på å være tilbake i markedet i 2021-sesongen.

– Tyrkiareiser vil fremdeles eksistere. Beslutningen som er tatt på nåværende tidspunkt gjelder kun 2020, skriver markedssjef Anne K. Jakobsen i Tyrkiareiser i en epost til flysmart24.no.

Sender kunder videre

Selskapet har spesialisert seg på reiser til Tyrkia. Tyrkiareiser er vel etablert og har operert i det norske markedet siden 2004. Det har tilbudt flyavganger fra en rekke norske flyplasser i tillegg til Oslo Lufthavn.

I det Tyrkia opplever en renessanse som sommerferiemål for nordmenn og andre europeere, går Tyrkiareiser til det skritt å sette driften på pause.

Mer stabil politiske forhold og opphør av terrorvirksomheten i landet har gjort at turistene har kommet tilbake til landet. Spesielt gjelder det reiser til den tyrkiske riviera på sørvest-kysten av det enorme landet.

Underskudd i flere år

På selskapets nettsider har det en stund nå ligget ute en melding til kundene om at selskapet ikke skal selge reiser for sesongen 202o. Kundene blir i stedet henvist til selskapet Nazar, som også er Tyrkia-spesialist og som normalt er en konkurrent.

– I sommer kommer vi som Tyrkiareiser ikke fly med eget flyprogram, men vi samarbeider med Nazar som nå tilbyr de mest populære delene fra vårt tilbud i sitt program, heter det på nettsiden.

Driften av Tyrkiareiser har imidlertid ikke vært noen gullgruve de senere årene.

Solgte mindre

En gjennomgang av selskapets regnskaper som flysmart24.no har gjort viser underskudd i to av de tre siste regnskapsårene.

I 2018 hadde selskapet et resultat på minus 5,1 millioner kroner, i 2017 et overskudd på 1,1 millioner kroner, mens det i 2016 igjen hadde et underskudd – nå på 6.5 millioner kroner.

Omsetningen har også svingt. Den var høyest i 2017 med 30,7 millioner kroner, men falt til 27,5 millioner kroner i 2018.