Vil åpne Syden-sesongen i juli for besøk fra noen land

Gresk høysommer er ferie og badeliv. Nå håper grekerne på å kunne åpne sesongen om ikke mange måneder. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den norske reiseveteranen Frode Schiøtz mener det kun er ett land som det av smittehensyn er mulig å åpne trafikk til denne sommeren, og det er Hellas.

Det råder i øyeblikket stor usikkerhet i de store turistlandene langs Middelhavet om det i det hele tatt er mulig  å redde noe av årets sommersesong. De fleste land har nå erkjent at mulighetene er små, og håper på åpning i høst – i beste fall.

I Hellas, derimot, har landets turistminister Haris Theoharis nå øynet håp om å kunne by turister fra en del land velkommen til de greske øyer allerede i juli.

Vil prioritere Hellas

Ifølge et annet regjeringsmedlem, utviklings- og investeringsminister Adonis Georgiadis, skal ledende turoperatører i Europa ha sagt at de vil prioritere å sende turister til Hellas. Dette fordi landet har klart å dempe smittespredningen mer effektivt enn sine konkurrent-land.

En av de nordmenn som kjenner turistindustrien i Hellas best synes ikke det er rart at grekerne ser mulighetene for turistbesøk allerede i sommer:

– Slik situasjonen er i Spania, Italia, Frankrike og Tyrkia er synes det klart at dersom det blir noe som helst reisetrafikk til Syden i sommer, så er vel Hellas det eneste alternativet, sier Frode Schiøtz til flysmart24.no. I mange år drev han selskapene Lilleput Reiser, som spesialiserte seg på de greske øyer.

For noen land

Optimismen rundt sesong-åpning i Hellas ble kjent i et tv-intervju som den den greske turistminister Haris Theoharis ga til BBC denne uken. Han sa da at myndighetene håper på å kunne legge frem et forslag om reåpning for landets ekspertkomité, og at en åpning skal skje en gang i juli. Han sa at det ikke vil kunne gjøres for alle land eller for alle destinasjoner, men for noen land.

Dette er i strid det med det turistindustrien selv har sagt. Den mener det ikke er realistisk å regne med at årets sommersesong kan reddes.

Hos Apollo Reiser, som satser spesielt på Hellas, er adm dir Erik Haug klar til å sende turister, men bare hvis det blir gitt klarsignal om det fra myndighetene:

Vil gjerne i gang

– Vi forholder oss alltid til offisielle myndigheter  både i Norge og de land vi sender våre gjester til. Hvis reiserådet oppheves her hjemme og på reisemålene, så har Apollo alle intensjoner om å starte så raskt som mulig. Vi ønsker selvfølgelig å sende gjester til alle våre reisemål, men Hellas er våre gjesters favoritt, sier Haug.

Hellas har klart håndtere den lammende korona-krisen med lang mindre konsekvenser enn i mange andre land som er populære for nordmenn som sommerferie-destinasjoner. Ifølge den siste oversikten på statistikktjenesten Worldmeters.info har Hellas per i morges, søndag, 2 500 smittede. Spania har til sammenligning 223 750, Frankrike 161 500 og Italia 195 350.

Var raskt ute

Frode Schiøtz sier at Hellas’ innsats for å hindre smittespredning på fastlandet og på øyene har drunket i nyhetsbildet fordi det har vært så stort fokus på land med de største problemene:

– Hellas var et av de aller første landene som «lukket ned», også før Norge. Skolene i Hellas ble stengt nesten før media i Norge omtalte det forestående i Norge, utelivet delvis det samme. Grekerne har måttet være inne siden 6. mars, og siden da har det vært totalforbud mot å bevege seg ute, forteller Schiøtz.