De som skal om bord her må bestå febertesten

Alle som skal reise med Color Lines Kiel-ferjer må gjennom febertest før de får gå om bord. Foto: Øivind Haug/Color Line

Ferjerederiet Color Line har innført en ordning med der alle som går om bord i skipene i Oslo må bestå en febertest. Det er også satt en klar grense for hvor høy feber som tillates.

De passasjerene som i testen viser seg å ha over 38 i feber, vil ikke få reise. Ordningen er ny, og foreløpig har det ifølge rederiet ikke vært nødvendig å avvise mange:

Nektet å reise

– Noen er tatt til side og blitt individuelt testet. Mener å ha hørt at en er nektet å reise, sier Helge Otto Mathisen til flysmart24. Han er konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line.

Febertestingen er kjent fra mange internasjonale lufthavner, der reisende som har for høy feber og dermed kan være smittet, blir holdt tilbake. Et slikt tiltak har ikke væt tatt i bruk i på norske flyplasser. Her kan folk spasere om bord uten noen form for sjekk.

Mathisen sier at tiltaket på ferjene Color Fantasy og Color Magic har kommet i stand som et ledd i arbeidet med å hindre at passasjerene skal utsettes for smitte-risiko om bord:

– Ja, tiltaket er ett av flere for å sikre en trygg reise. Vi er eneste rederi som har godkjent smitteverntiltak av Det Norske Veritas. Mannskapet er godt trent og vi sørger for at det er god plass for alle som er om bord, sier Mathisen.

Blir automatisk scannet

Febertestingen er et nytt tiltak. Skanningen foregår automatisk ved reisende passerer et kamera på vei til innsjekkingen. Alle skal passeere den automatiske temperaturmåleren. Måleren gir utslag på personer med
temperatur på 37,5 eller mer.

«Noen er tatt til side og blitt individuelt testet»

Helge Otto Mathisen, Color Line

– Ved utslag foretas kontrollmåling. Viser denne mer enn 38, kan kunden ikke reise med oss. Reiser vedkommende i bil med andre passasjerer, kan disse dessverre heller ikke bli med på reisen, sier Mathisen.

De reisende som opplever å bli avvist, vil få tilbud om ny tur senere.

Begrenset alkoholsalg

Rederiet har iverksatt en hel serie tiltak for å redusere faren for smitte. Det er innført redusert passasjerkapasitet, intensivert rengjøring, redusert antall sitteplasser i restauranter og fellesområder og barer for å sikre en avstand på minst 1,5 meter mellom gjestene.

Det er kun servering og bestilling ved bordene, bortsett fra i buffetrestauranten. Det serveres ingen alkohol etter klokken 2400.

For tiden har selskapet innført regelen om at gjestene ikke kan gå i land i Kiel.

Mathisen sier at tilbudet om påstigning i Oslo uten å kunne gå i land i Kiel har vist seg å være attraktivt.

Vil se det an

Dette vil vare så lenge Tyskland er et rødt land på Folkehelseinstituttets smittekart over Europa.

Nå kan det vise seg at denne ordningen kan opphøre om ikke så lenge, på grunn av gunstig smitteutvikling i landet. Men Color Line vil se situasjonen godt an:

– Tyskland viser god utvikling, men problemet er uansett den særnorske ordningen med gult selv om de burde vært grønne. Vi avventer åpning til Tyskland før myndighetene er sikre. Det er krevende å stenge og åpne etter kort tid, sier Mathisen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles