Først i verden med topp-karakter for korona-sikkerhet

Fuimicino-flyplassen i Roma er landets viktigste og har normalt over 40 millioner reisende i året. Foto: Aeroporti di Roma

Det anerkjente analyseselskapet for global luftfart, britiske Skytrax, har tatt fatt på en meget omfattende oppgave. Det skal sjekke og rangere korona-sikkerheten ved de største flyplassene rundt om i verden. Så langt har det blitt delt ut en karakter helt i toppklassen.

Det er Roma-flyplassen Fiumicino, som har blitt den første flyplassen i verden som har oppnådd fem av fem oppnåelige stjerner. Dette er Italias viktigste flyplass, og både SAS og Norwegian benytter den for sine ruter til landets hovedstad.

Topp score på ett punkt

Bare på ett punkt får alle flyplassene topp score. Det gjelder kravet til bruk av ansiktsmaske under opphold på flyplassen. Her får alle de sjekkede flyplassene fem stjerner.

Skytrax går meget grundig til verks når de sjekker og rangerer flyplassens covid-19 standarder: Undersøkelsen, som har ledet frem til den gode rangeringen for Roma-flyplassen, pågikk over tre dager nå i september. Alle forhold, som har betydning for reisendes sikkerhet mot å bli smittet, ble undersøkt.

Får god karakter

Roma-flyplassen får gode karakterer både når det gjelder tiltak for å sikre sosial distansering i terminalen og flyplassens butikker, at det foretas temperatur-kontroll av de reisende og at det er god tilgang på håndrensemidler. Dessuten bemerker Skytrax at flyplassen har god luft-gjennomstrømming.

Så langt har Skytrax rukket å undersøke tre andre flyplasser i Europa, alle tre høyaktuelle for norske reisende. Oslo Lufthavn står på listen over flyplasser som etter hvert skal vurderes.

De tre har alle oppnådd tre stjerner, og havner dermed på den nedre del av skalaen hva korona-sikkerhet angår. Absolutt bunn er to stjerner.

Londons viktigste

Tre stjerner gjelder London Heathrow, som er byens og landets hovedflyplass, og som både SAS og British Airways har ruter til fra Norge.

Flyplassen får god omtale i denne testen, men kritiseres bl.a. for rensligheten og for dårlig på den fysiske makeringen som skal sikre nødvendig sosial distansering. Den får fem stjerner for å ha krav til alle om å bruke ansiktsmaske, men den trekkes ned av at flyplassen ikke er like påpasselig med å sikre at denne bestemmelsen faktisk blir overholdt.

Også Malaga Airport, innfallsporten til Costa del Sol, har fått tre stjerner.

Maskepåbudet

I likhet med Heathrow får flyplassen dårlig score på renslighet, og håndhevelse av bestemmelsene om avstand mellom de reisende. Også denne flyplassen får minus for ikke å påse at maskeforbudet faktisk blir overholdt av de reisende.

Også skiltingen, som skal ivareta smitte-tiltakene, blir kritisert. I tillegg trekker et forhold som at det ikke sikres god nok avstand i butikkene ned. Malaga er blant de aller viktigste flyplassene for nordmenn i Spania, bare slått av Alicante. Sistnevnte er ennå ikke vurdert.

Den franske rivieras flyplass

Det foreløpig siste flyplassen som har hatt besøk av kvalitetssjekkerne fra Skytrax er Nice, selve innfallsporten for nordmenn som reiser til den franske riviera.

Også her trekker det generelle renholdet ned, også her er det det for svak smitteoppmerksomhet i flyplassens butikker i tillegg til for dårlig håndhevelse av kravet til sosial distanse. Derimot får den god karakter for å sikre at det er nok håndrensemiddel-tilgang over alt på flyplassen, og at det er god utlufting i hele passasjer-området.