Maske-nekt fører til slåsskamp på fly

Det oppstår regelrett slåsskamp om bord på USA-flyet når en reisende nekter å bruke munnbind. Foto: Rylie Lansford

Mens norske flypassasjerer ser ut til å følge selskapenes pålegg om å bruke ansiktsmaske når de er om bord, er bruken av maske alt annet enn problemfritt på amerikanske fly.

Der har det oppstått mange høylytte konflikter mellom passasjerer som nekter å bruke maske og de som mener at maske er nødvendig for å skjermen seg selv og andre mot covid-19 smitte. Noen ganger går det enda lenger, som i dette tilfellet.

En slik hendelse oppsto om bord hos flyselskapet Allegiant nylig. En mann ble plutselig angrepet av en annen reisende, fordi medpassasjeren ble rasende over at passasjeren bak ham ikke brukre munnbind. Han brukte ansiktsskjerm, men dette mente den kabinansatte ikke var nok: Han måtte også dekke nese og munn. Dette fikk han også beskjed av fra en av de kabinansatte.

Da begynner plutselig en av passasjerene å slå på sin maskeløse medreisende og rive ham i håret. Andre passasjerer kaster seg inn i situasjonen og forsøker å holde kamphanene fra hverandre. De to ropte og skrek mot hverandre, og etter hvert ser den kabinansatt seg nødt til å be om hjelp over radio. Kort tid senere entret politiet flyet og fjernet mannen uten maske fra flyet, forteller avisen The Independent.

Det er slett ikke første gang det oppstår håndgemeng om bord på fly i USA på grunn av bruken av munnbind. Bruken er svært omstridt i enkelte miljøer, som hevder at selskapene ikke har holdepunkter i amerikansk lovgivning til å pålegge passasjerene bruk av munnbind. Det er ingen føderal lov som pålegger munnbind, men et valg de enkelte flyselskap tar selv.

Derfor har alle de store selskapene pålegg om munnbind, og advarer reisende mot at de vil bli nektet å være med flyet og senere svartelistet dersom de bryter dette pålegget. I Norge har påbudet ikke ført til vesentlige problemer. SAS’ pressesjef, John Eckhoff, har tidligere uttalt til flysmart24 at folk respekterer kravet.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles