Nye regler skaper forvirring – reisende kan få kjempebot

Det har kommet nye innreise-regler for de som skal til Spania. Her fra Barajas-flyplassen i Madrid. Foto: Aena

Fra neste uke av krever nordmenns favoritt-reisemål Spania at besøkende kan fremvise en negativ korona-test når de ankommer landet. De har imidlertid to sett regler, og de som ikke forholder seg korrekt til disse risikerer bot på opptil 60 000 norske kroner.

– Jeg må innrømme at dette kan skape forvirring, sier direktør for Spanias Ambassades turistavdeling i Norge, Juan Francisco Cervero, til flysmart24.

De nye reglene er fastsatt av nasjonalregjeringen i Spania og gjelder ved innreise til uansett reisemål i Spania.

Det som kompliserer bildet er at det samtidig gjelder egne reiseregler for den populære feriedestinasjonen Kanariøyene. Disse er fastsatt av regionregjeringen og skiller seg på ett punkt ut fra det som gjelder landet generelt. Fra 23. november gjelder ikke de kanariske særreglene lenger, da er det kun de nasjonale reglene man skal forholde seg til.

Skal være fersk

For å komme inn i Spania må utlendinger fra og med den 23. november kunne fremvise attest på at de ikke er smittet av korona. Dette må være en PCR-test som er tatt i nese og svelg, og den skal ikke være eldre enn 72 timer.

For virkelig å få denne bestemmelsen til å bli respektert har myndighetene gjort det klart at folk som ankommer uten gyldig PCR-test risikerer en bot på opptil 6 000 euro på stedet. I tillegg vil de bli sendt for å ta testen – på egen regning, og selv betale eventuelle ytterligere merkostnader.

Fordi denne bestemmelsen kun gjelder ankommende fra høyrisiko-områder med mer enn 150 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, sier Cervero at norske reisende blir delt i to. Grovt sett: De som bor i Oslo og de som bor utenfor.

Disse er unntatt

– De som bor i Oslo må vise PCR-test, mens de som bor utenfor hovedstaden ikke er omfattet av det pålegget. Fritaket gjelder de som bor i  Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag samt Troms og Finnmark, sier Cervero.

Så er det egne regler for Kanariøyene, og her er reglene at alle som kommer fra Oslo må vise PCR-test som ikke er mer enn 72 timer gammel, for å kunne sjekke inn på hotell, eller annet overnattingssted. Dette gjelder:

– For å sjekke inn på hotell skal alle nordmenn – uansett bosted – kunne fremlegge bevis for at de ikke er smittet. De kan da enten bruke en PCR-test eller fremvise en angtigen-test. Også her gjelder 72-timers regelen. Den siste er noe rimeligere enn en PRC-test, sier Cervero.

Test på stedet

Den som ikke har en PCR- eller antigen-test ved ankomst, kan få tatt en slik på stedet. Mens man venter på resultatet vil gjesten bli isolert på hotellet og kan ikke bevege seg utenfor rommet før det ligger et negativt svar.

Som om de nye reglene ikke skulle være nok, advarer Cervero om at de kan bli endret på kort varsel. Det er avhengig av smitteutviklingen i de ulike regionene i Norge:

– Reglene for Norge gjelder ut fra den nåværende situasjonen. Hvilke land og områder som betraktes som høyrisiko-områder blir oppdatert hver annen uke, sier han.

De nye reglene sier ingenting om behovet for PRC-test hvis nordmenn reiser til Spania via flyplasser i andre land der testen kreves. Cervero sier at det i slike tilfeller vil være utreiseflyplassen i Norge som vil være avgjørende, slik at det da vil være reisereglene for Norge som gjelder uansett.

PS: Forut for ankomst Spania skal alle ha fylt ut et elektronisk skjema som de skal forevise på flyplassen uansett reisemål i Spania. Der skal man gi alle personlige opplysninger slik at det skal være enkelt å drive smittesporing hvis det skulle bli nødvendig.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles