USA vil åpne for Europa – kan bli svindyrt for nordmenn

Mange har lyst til å reise til USA igjen. Nå advares de mot å være for raskt ute. Foto: Ving

USA skal være i gang med en prosess for å åpne opp for innreise for folk fra EU og Schengen-områdene. Det vil i så fall omfatte nordmenn. Nå advarer det ledende forsikringsselskapet nordmenn mot å la seg friste til å reise over.

USA er det landet i verden med det høyeste antall smittede, over 13 millioner og har så langt nær 270 000 døde. For nordmenn omfattes USA av Utenriksdepartementets reiseråd som advarer mot reiser som ikke er strengt nødvendig.

Lette på

I dag eksisterer det et innreiseforbud for nordmenn og andre som kommer fra EU-området. Det er dette USAs myndigheter ifølge nye oppslag i amerikansk presse nå skal vurdere om de skal lette på. Det har tidligere vært publisert nyhetsmeldinger om det samme, uten at de har vært riktige.

Uansett hva som skjer fremover, er en USA-reise en fristelse som bransjedominerende Europeisk Forsikring advarer sterkt mot:

– Så lenge landet er rødt i reisekartet, og omfattes av UDs råd, vil ikke forsikringen gjelde på reiser dit, sier opplyser Andreas Bibow Handeland til flysmart24. Han er kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet.

Se det an

Han ber nordmenn vente og se an situasjonen i USA før de tenker på å bestille reiser dit. Det kan nemlig også bli en lei økonomisk smell, hvis man satser på at forsikringen skal dekke behovet for en fremtidig kansellering:

– Den klare oppfordringen min til folk er: Ikke dra på ferie til noen områder som ikke er gulmerket i reisekartet. Det er også dumt å handle fremtidige reiser til slike steder, fordi man ikke vil få verken gyldig forsikring eller dekket avbestilling dersom det fortsatt er rødt ved avreise, sier Bibow Handeland.

Milliongjeld

Forsikringsselskapene advarer om de økonomiske konsekvensene et sykehusopphold, uten forsikringsdekning, vil kunne påføre den enkelte hvis uhellet er ute. Spesielt kan regningen bli stor hvis det blir nødvendig med ekstra hjemtransport.

Et eksempel var fjorårets dyreste sak for Europeiske. En yngre nordmann ble akutt syk under et ferieopphold i USA. Det endte med en regning på 5 millioner kroner for omfattende sykehusbehandling. Heldigvis for vedkommende hadde kunden reiseforsikringen i orden, og kunne overlate til selskapet sitt å gjøre opp regningen.

PS: Dette er reglene i dag: Fra 13. mars 2020 har amerikanske myndigheter bestemt at alle som har vært i Norge eller øvrige deler av Schengen-området de siste 14 dagene vil bli nektet innreise til USA, med unntak for enkelte visumkategorier. Restriksjonene gjelder også reiser fra en rekke andre land.