Se – Widerøe er større enn KLM, BA og Lufthansa

I forrige uke hadde Widerøe større trafikk enn de fleste andre flyselskap i Europa. Her et av selskapets Embraer-fly på Bergen lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er ikke ofte et norsk flyselskap kan vise til større trafikk en de europeiske flygiganter som British Airways, Lufthansa eller KLM. Det skjer imidlertid nå.

Eurocontrol – som fører kontroll med flytrafikken over Europa – har laget en fersk ukeoversikt for alle flyselskap. De har blitt rangert etter hvor mange kommersielle flyvinger de har gjennomført sist uke.

Her er det at Widerøe havner helt i toppen, på en fjerdeplass. Det etter Turkish Airlines, Ryanair og det tyrkiske lavprisselskapet Pegasus.

Vil øke

Hos Widerøe er det glede over plasseringen, men ellers nøktern begeistring over situasjonen på bakgrunn av det dystre bakteppet. Grep selskapet har tatt, kan imidlertid føre til at det holder seg i topp-sjiktet også fremover:

– Etter at regjeringen iverksatte nedstenging nummer to i november ser vi igjen et kraftig fall i etterspørselen. Vi har redusert kapasiteten noe, men vil øke rundt juletider når folk skal hjem til jul. Da har vi både satt opp ekstra avganger og flere egne direkteruter mellom nord og sør, sier kommunikasjonskonsulent Lina Lindegaard Carlsen i Widerøe til flysmart24.

Har hatt toppen

På Eurocontrols oversikt gjennomførte Widerøe i forrige uke 276 flyvinger. SAS gjennomførte 243 flyvinger, og havnet med det også høyt oppe på listen – en femteplass.

Widerøe har tidligere figurert helt i toppen på Eurocontrols liste. Det skjedde i april, i en situasjon der alle flyselskap hadde satt sine fly på bakken i et stort omfang da første korona-bølge skyllet inn over Europa.

At flykrisen fortsatt er grunnleggende som følge av korona-krisen er det imidlertid ingen tvil om. De fleste flyselskapene har kuttet kraftig i rutenettet i høst etter at markedet på det nærmeste har klappet sammen igjen etter en kort bedring i sommer.

Den samlede flytrafikken over Europa var i forrige uke ned 65 prosent i forhold til samme periode i fjor.