Ligger an til å bli det første landet som blir gult igjen

Dette er Islands kanskje mest kjente turist-attraksjon, Den blå lagune. Foto: Visit Iceland

I høst har hele Europa hatt en kraftig smitte-økning. Det har ført til at så å si alle land har blitt røde, og dermed omfattet av reise-advarsler og karantene ved hjemkomst. Nå er smitten på retur.

For spesielt Island har utviklingen vært svært god de siste ukene, og landet er det første som har beveget seg ned på et smitteomfang på under 50 smittede per 100 000 innbyggere.

Dette viser fredagens europeiske smitte-oversikt fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Det fører kontinuerlig oversikt over smitteutviklingen i alle europeiske land.

Endre status

Folkehelseinstituttets nye krav til å endre status på et land fra rødt til gult går ved 25 smittede, så Island nærmer seg nå denne grensen. Det er denne grensen Island må nå for at reiserådet for landet skal oppheves fra norsk side.

Flysmart24 har bedt FHI om en vurdering av Islands situasjon og hvor lang tid det vil kunne ta for landet å bli gult, men instituttet har ikke ønsket å gi en slik.

Island lå så sent som 2. november på 234 smittede, men har siden den gang gradvis forbedret sin situasjon. De siste dagene har det beveget seg fra over 50 til fredagens 45 smittede per 100 000 de siste to ukene.

Bedring for Spania

Et annet land som også har hatt klar kurs nedover «smitte-stigen» er et annet nordisk land, Finland. Fredag økte landet imidlertid igjen, og ligger nå på 85 smittede.

For mange nordmenn er det stor interesse rundt smitte-utviklingen for Spania. Den går klart den riktige veien, og det ganske raskt. Landet har på det verste ligget på 700 – 800 smittede, men har de senere ukene forbedret sin utvikling klart.

Fredag var landet nede på 383 smittede. Lørdag er det enda mer ned, til 361. Blodrødt på Folkehelseinstituttets smittekart, men uansett er kursen konstant den riktige veien.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles