Smitte på naboøy gjør at ferie-favoritt er stengt

Mange dansker vil reise til Gran Canaria. Det får de ikke, fordi smitten på naboøya er for høy. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er ikke bare nordmenn som er hindret av reiseråd som gjør at de ikke kan reise på en etterlengtet vinterferietur til Syden. Også i vårt naboland i sør er det bom for slike reiser.

Det gjør at danskene blir snytt for en vinterutflukt til bl.a. Gran Canaria, som er et populært reisemål også i Danmark. Det er ikke fordi det er høy smitte på Gran Canaria, men fordi smittenivået på naboøya Tenerife er så høy, skriver avisen Ekstra Bladet.

Danmark har, i motsetning til Norge, akseptert EUs ønske om å innføre regionale reiseråd innen Europa. Det vil si at selv om et land har så høyt smittenivå at landet er rødt område, kan regioner i landet ha lavere smitte og slik få gul farge og bli unntatt fra reiseråd. Slike regler kjenner vi i Norge bl.a. i forhold til det øvrige Norden.

Derfor får de ikke reise

Siden Danmark har innført regionale reiseråd er det stor interesse for å kunne dra på vinterferie til Gran Canaria. Trykket har vært så stort at spørsmålet om å åpne for reiser til øygruppen også har vært tema i Folketinget, uten at det har hjulpet noe.

Ifølge de reglene danskene følger for reiseråd er Kanariøyene å betrakte som én region. Fire av øyene –  Gran Canaria, Lanzarote, La Palma og El Hierro – ligger under danskens krav for smitte. Det hjelper lite. Fordi smitten er så høy på Tenerife blir gjennomsnittet for alle øyene høyere enn den grensen danskene aksepterer.

Danskene forholder seg til smitte-registreringen til European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som fører daglig oversikt over smitte-utviklingen for alle land i Europa. ECDC fører også regionale oversikter, og det er her at Kanariøyene opptrer som den regionen de danske myndighetene forholder seg til.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles