Snuser opp smittede fly-reisende på minutter

En av "korona-hundene" i jakten på korona-virus på flyplassen i Helsingfors. Hunde-forsøket har vært svært vellykket. Foto: Finavia

De fleste land krever korona-test ved innreise, for å avsløre besøkende som er bærere av smitte. Det spørs likevel om ikke Finland har det mest spesielle tiltaket der følsomme neser er våpenet.

Forsøket har vært så vellykket at andre flyplasser nå er ute etter å kjøpe hundene.

Hundene brukes blant de som ankommer flyplassen i landets hovedstad Helsingfors. De får tilbud om å bli sjekket av egne «korona-hunder.» Hundene er så effektive at de ifølge flyplass-selskapet Finavia kan avsløre om en person er smittet på bare et par minutter.

Det er mye raskere enn om reisende skulle ta en vanlig PCR-test, som man ofte ikke får svar på før etter en eller to dager. Tiltaket har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser:

Vil kjøpe

– Vi har fått spørsmål fra andre flyplasser om det er mulig å kjøpe disse hundene, sier Elina Suominen til flysmart24. Hun er kommunikasjons-rådgiver i Finavia, finnenes parallell til vårt Avinor.

Hundene er spesialtrente til å lukte seg frem til covid-19 smitte. Nå er det ikke slik at hundene slippes løs blant ankommende passasjerer og bjeffer når de treffer på en korona-positiv person.

Prosessen skjer mye mer diskret enn for hundenes kolleger som lukter seg frem til narkotika. Hunde-testen er et alternativ til PCR-test, og skjer ved at passasjeren avgir prøve fra hals og nese.

Treffer alltid

Dette blir så lagt i skåler og hundene får så i oppgave å finne ut om noen av skålene inneholder positive prøver. Dette tar et par minutter, bare. En hund trenger kun 10-100 molekyler for å identifisere viruset, mens testutstyr ifølge Finavia krever 18 000 000.

Så langt har hundene vært en prøve, men resultatene har ifølge Finavia vært oppmuntrende. Ifølge foreløpige tester utført av en forskningsgruppe ved Veterinærfakultetet ved Universitetet i Helsingfors, er hundene i stand til å lukte viruset med nesten 100 prosent sikkerhet.

Før symptomene kommer

Ikke nok med det – de kan også identifisere viruset dager før symptomene har startet. Dette er noe som laboratorietester ikke klarer å gjøre.

Finland krever ikke PCR-test av reisende, men oppfordrer alle som kommer til landet om likevel å ta den og tilbyr den gratis. Også i Norge er testen gratis.

For de som er på jakt etter slike hunder opplyser Suominen at de ikke er til salgs hos flyplass-selskapet i alle fall. Hundene er privat eid av sine trenere, og blir leid inn for bruk på flyplassen.