Dette blir bare en drøm for nordmenn i sommer

Nordmenn har ikke tro på sommerferie i utlandet i år

Det blir trolig ingen stor strøm av nordmenn på flyene til utlandet denne sommeren. En ny undersøkelse viser at nordmenn flest ikke har stor tro på at det skal bli mulig, selv om de er ferdig vaksinert.

At nordmenn er tilbakeholdne, stemmer overens med undersøkelser i andre land som viser akkurat samme tendens.

I en undersøkelse som Respons har gjort for forsikringsselskapet Fremtind svarer 85 prosent av de spurte av de vil følge UDs reiseråd i sommer. Undersøkelsen viser at kun 7 prosent vil reise utenlands i sommer. 2 prosent oppgir at de vil reise uansett, selv om de ikke er vaksinert. 

– Det forteller oss at nordmenn har fornuftige forventninger til årets sommerferie, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, som er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DnB.

Uklart om reiseråd

Reiserådet advarer mot alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendig, og gjelder for tiden frem til 15. mai, men vil trolig bli forlenget i alle fall frem til 15. juni.

Hvordan reiserådet etter dette vil bli utformet – om det vil skille mellom vaksinerte og ikke-vaksinerte – er helt uvisst.

Folkehelseinstituttet har overfor flysmart24 sagt at det legger opp til økte reisemuligheter til utlandet for nordmenn etter hvert, men at det er flere forhold som avgjør når og i hvor stort omfang dette vil kunne skje.

Begrenset salg

Fra regjeringens side har rådet imidlertid vært veldig tydelig. I tillegg til å advare mot utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig, har man oppfordret nordmenn til å planlegge for ferie i Norge også i år på grunn av all usikkerheten rundt smittesituasjonen i resten av Europa.

Det er det åpenbart mange som har tatt hensyn til. Salget av feriereiser til Syden for årets sommerferie har så langt vært begrenset, og det økte salget av pakkereiser som skjer nå er for reiser i høst og til vinteren.

I likhet med andre forsikringsselskap advarer også Fremtind mot å kjøpe feriereiser nå, og viser bl.a. til at det gir svekket forsikringsdekning.

De som kjøper tidlig

For de som kjøper reiser nå mens ferielandet de skal til er rødt – i håp om at det skal bli gult før avreise – mener selskapet det er én ting folk må være klar over:

– Om landet blir gult før avreisedato vil reiseforsikringen gjelde på reisen som normalt, med eller uten vaksinepass. Men vi dekker ikke avbestilling av reisen om den ble bestilt mens landet var rødt, sier Nielsen.

Hun ber nordmenn vente med å bestille utenlandsreiser, uansett om man er vaksinert eller ikke.

Europeere er usikre

– Folk bør sette seg inn i smittesituasjonen og kapasiteten til det lokale helsevesenet. Hvis man blir syk eller utsatt for en ulykke er det ikke sikkert det lokale helsevesenet kan hjelpe, sier hun.

Den reserverte holdningen blant nordmenn er ikke enestående. En stor undersøkelse som det britiske analyseselskapet Global Data har utført, viser at opptil 58 prosent av de spurte gir uttrykk for at de ikke vil bestille noen sommerferie i Europa i år.

De viser til at usikkerheten er for stor med hensyn til de fremtidige reisebestemmelsen og faren for å måtte gjennom karantene når de kommer hjem. De gir i stedet uttrykk for at de satser på ferie i hjemlandet, også i år.