Vaksine-motstand trussel mot landets turistindustri

Helsemyndighetene i Hellas er bekymret over den store vaksine-motstanden i landet. Den er en trussel mot turistindustrien. Foto: TUI

I flere land er folks motstand mot å ta vaksine mot covid-19 blitt et økende problem. For landene i Europa som er avhengig av inntektene fra turistindustrien har lavt vaksineringsnivå nå utviklet seg til en krevende situasjon.

Et av de landene som sliter med å få folk til å beskytte seg mot covid-19 er Hellas.

Landet er nå farget rødt på Folkehelseinstituttets smittekart. Det betyr karantenekrav for nordmenn som returnerer fra landet uten korona-sertifikat eller fersk negativ test.

Økende smitte

Smittenivået i Hellas har økt de siste ukene, slik oversikten på flysmart24 har vist.

Selv om landet ikke på langt nær har de samme utfordringene som f.eks. Spania, er det et annet forhold som bekymrer landets myndigheter, ifølge den greske nyhetstjenesten GTP Headlines.

En av tre innbyggere er ikke vaksinert. De svarer at de ikke bare er negative til å ta vaksine mot korona-viruset men ikke frykter covid-19 i det hele tatt.

Menn sier nei

Nyhetstjenesten omtaler vaksineskepsisen som en kilde til sterk bekymring innen landets turistindustri som gjerne vil fremstå som lite smittefarlig.

Den forteller videre at det spesielt er menn mellom 17 og 44 år som er negative til å la seg vaksinere, og viser til undersøkelsen som er foretatt av Athens Medical Association (ISA).

Den forteller også at det er liten grunn til å tro at de mange som er avvisende til vaksine, vil ombestemme seg senere.

At myndighetene truer med mindre frihet for de som sier nei, ser ut til å ha liten betydning.

Norske pakketurer avlyst

Tross motstanden fortsetter greske helsemyndigheter sin innsats for å øke vaksineandelen. De har bl.a. innført en ordning med ambulerende vaksinestasjoner som sendes ut til de greske øyene slik at ansatte får anledning til å få sine stikk.

Smitteutviklingen i Hellas har fått umiddelbare følger for norske pakkereisende som har bestilt seg Syden-tur til de greske øyene i disse dager.

Som flysmart24 meldte var landets største charterferiearrangør, Ving, raskt ute med å kansellere reiser til hoveddestinasjonen Kreta da øya ble farget mørkerød på FHIs smittekart nylig. Det betyr hotellkarantene for de som ikke har korona-sertifikat.

Smitten øker

Kort tid etter fulgte også TUI etter, og i dag er det kun Apollo Reiser som tilbyr reiser til Kreta.

Smittesituasjonen for Hellas har vært jevnt økende de siste ukene.

På tre uker har det totale nivået økt fra 167 smittede per 100 000 innbyggere, til 346 smittede ved den foreløpig siste statusoppdateringen til FHI.

Det er også en økende andel positive testsvar i landet. Der er landet nå oppe i 1,5 prosent positive prøver, mens FHIs øvre grense for grønt land er på under 1 prosent.