Ber USA skrote innreisekrav og påbudet om munnbind

Amerikansk reiseindustri mener det haster å fjerne krav om test av fullvaksinerte som kommer til USA med fly. Her fra JF Kennedy-flyplassen. Foto: Shutterstock

Den amerikanske reiseindustrien ber nå regjeringen om å fjerne de strenge innreisekravene til USA. Bl.a. vil man ha vekk testplikten for fullt vaksinerte, og påbudet om bruk av munnbind.

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder dette etter å ha sett et brev som U.S. Travel Association har sendt til Det hvite hus.

Organisasjonen mener at det må bli slutt på kravet om å bruke munnbind på fly og flyplasser. Det ble nylig forlenget til å gjelde til 18. april.

«Lite fornuftig»

Dessuten ber man om at de som er fullt vaksinert skal slippe å måtte ta en korona-test før de får gå på flyet til USA.

– Det er lite fornuftig å opprettholde testkravet før avreise for innkommende flypassasjerer når den amerikanske regjeringen ikke krever negative tester ved andre amerikanske grensepunkter, heter det bl.a. i brevet fra USAs reisesjef Roger Dow.

Det hvite hus har ennå ikke gitt noen kommentarer til innholdet i brevet.

Lettet i november

Som flysmart24 har skrevet tidligere, lettet USA på sine innreisekrav fra 8. november.

De nye reglene gjorde det da mulig for fullt vaksinerte å reise fritt inn i USA, på betingelse av at man kunne legge frem en negativ covid-19 test som ikke er mer enn 24 timer gammel fra det tidspunktet man går om bord i flyet.

USA godkjenner både PCR-test og en såkalt antigen-test, et raskere testalternativ enn PCR-testene.

Dempet etterspørsel

Barn under 18 år vil bli fritatt fra USAs vaksinasjonskrav. I stedet trenger de å ha et negativt testresultat for korona-viruset. 

Flytrafikken mellom USA og Europa har lidd sterkt under hele pandemien. Nå er flyselskapene kommet godt i gang med å bygge opp markedet igjen.

Det gjelder bl.a. SAS som har i gang alle USA-rutene sine, og som satser på å samle disse avgangene fra Kastrup utenfor København. To ruter går fra Oslo, det gjelder New York og sesongruten til Miami.

Krigs-effekten

Imidlertid har krigen i Ukraina ført til at mange amerikanere ikke lenger vil satse på å reise til Europa på ferie denne sommeren, slik flysmart24 også har meldt.

Effekten dette har hatt på markedet for flyreiser til Europa har bl.a. ført til at det nye norske flyselskapet, Norse Atlantic Airways, nylig besluttet å utsette oppstarten av sine avganger fra Norge til USA.

Billettsalget skulle ha startet i mars, nå er det utsatt til april og med første avgang planlagt i juni.