Disse flyselskapene byr fortsatt på gratis mat

Portugisiske TAP, med daglig rute fra Oslo til Lisboa, serverer gratis mat og drikke til alle. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kampen om å være billigste flyselskap har skrapt vekk enhver gratis servering hos svært mange flyselskap. Det fins imidlertid de selskapene som tviholder på å servere et lite måltid og noe å drikke til alle, uansett billettpris. Her er de utvalgte.

Den britiske søkemotoren Skyscanner har kåret de beste flyselskapene på kortdistanse i Europa hva angår servering om bord. Hele fem selskaper deler førsteplassen og har alle det til felles at de fortsatt serverer gratis mat og drikke i billettprisen.

Alle fem er kjente operatører på det norske markedet, men er slett ikke alene om å by på noe å spise pg drikke for de som reiser med dem.

Flysmart24.no har tatt utgangspunkt i det norske markedet hvor normalen med «våre egne selskaper» SAS og Norwegian er at når du ber om noe å spise eller drikke vil du bli møtt med en betalingsterminal før du får noe som helst du kan fortære.

For SAS er dog unntaket på to USA-ruter, til New York og Miami.

Situasjonen har blitt verre de senere årene. Noen av de såkalte nettverkselskapene som før tilbød gratis mat  og drikke for alle uansett billettpris, har sluttet med det etter å ha innført den såkalte basis-billetten som kun inkluderer sete og håndbagasje.

Men det fins hjelp å få.

Fortsatt operer det i Norge en knippe kjente og store selskaper som både kan ha konkurransedyktige priser og serverer gratis mat og drikke til hele kabinen, inkludert i billettprisen.

Flysmart24.no har sjekket status, og hvis du er ute etter «god, gammeldags service med hensyn til mat og drikke», er det disse selskapene som gjelder:

TAP Portugal. Går daglig mellom Oslo og Lisboa. -Serverer fortsatt varm mat og vin til reisende også med billett i økonomiklassen fra Oslo, bekrefter markedskoordinator Filipe Pinto i TAP.

Turkish Airlines. Går to ganger daglig mellom Oslo og Istanbul. Serverer alltid varm mat og gratis brus, øl eller vin til alle sine passasjerer, også de på økonomiklasse.

KLM er blitt et sentralt selskap i Norge med Amsterdam-ruter fra Oslo, Torp, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. -KLM serverer både noe å spise og drikke til alle passasjerer, opplyser salgsdirektør i Norge, Halvor Gløersen, til flysmart24.no.

Lufthansa har også beholdt matservering til alle, gjerne en sandwich og drikke. Dog kan det vanke bare snacks på enkelte flyvinger for de på billig-billett.

Austrian Airlines, eid av Lufthansa og har rute mellom Oslo og Wien. Har samme mat-konsept som sitt morselskap. Det betyr at mat og drikke er inkludert i billettprisen.

Croatia Airlines, flyr mellom Oslo og Zagreb i Kroatia fire ganger i uken. Serverer ifølge egne nettsider mat til alle passasjerer på alle internasjonale flyvinger.

Swiss Airlines er i likhet med Austrien eid av Lufthansa. Flyr mellom Oslo og Zürich, og serverer gratis mat og drikke i alle klasser. Har også sesongrute til Bergen.

Aeroflot, en av de voksende stjernene i europeisk luftfart, har rute mellom Oslo og  Sheremetyevo-flyplassen i Moskva. Servering til alle.

Emirates serverer rundt 180.000 måltider, hver dag. Foto: Emirates

Emirates, flyr daglig mellom Oslo og Dubai. Har servering i alle klasser også til reisende på økonomibillett. -All drikke – vin, øl, min vann og juice – er gratis. Vi serverer et tre-retters måltid, pluss noe bonus i form av sjokolade eller is, forteller norsk Emirates-sjef, Terje Grue.

Qatar Airways, at annet Midtøsten-selskap som har rute mellom Oslo og Doha med sine nye Dreamliner-fly. Som de fleste andre selskaper med litt lange ruter er det matservering – inkludert drikke – i alle klasser.

Ethiopian Airlines, afrikansk og det mest eksotiske flyselskapet på Gardermoen, flyr fra Oslo, via Stockholm til Addis Abeba fem ganger i uken. Mat til alle, mellom Oslo og Stockholm severes det nøtter eller kjeks.

Thai Airways flyr mellom Oslo og Bangkok og bringer massevis av Thailand-farere til sine ferier. Mange reiser også videre. Serverer også mat til alle.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først