Slik nyter du full luksus med lavprisbillett

Dette er OSL Lounge, med mat og drikke som de som besøker kan forsyne seg så mye de vil av. Vertinnen her heter Lucija. (Foto: Knut-Erik Mikalsen)

Det er ikke lenger nødvendig å ha en dyr businessbillett for å kunne sikre seg tilgang til luksus-tilbudene på flyreisen. For noen hundrelapper kan du oppleve akkurat det samme, også om du skal til Spania på badeferie eller til London på shopping.

Nå kan du koste på deg både VIP-kø på i sikkerhetskontrollen og å slappe av i en rolig lounge med sprudlende dråper, selv om du reiser på aller billigste måte. Og kanskje vil du ha en dusj før du forlater?

Alt dette er tilgjengelig for alle på de fleste flyplassene i Europa, også på Oslo Lufthavn. Om du reser med SAS, British Airways, Ryanair eller et charterselskap for den saks skyld spiller ingen rolle. Om du skal til Spania eller Hellas på badeferie eller på shoppingtur til London betyr ingenting.

Hurtigkøen: Flere selskaper, bl.a. Norwegian, Ryanair og Eurowings, lar også reisende på de billigste billettene kjøpe seg tilgang til «fast track» på Gardermoen. Mot å betale en hundrings kan du trygt spasere inn i den raskere køen som de som har kjøpt de dyre business-billettene får lov til å bruke.

Loungene: Et annet tilbud som før var eksklusivt forbeholdt forretningsreisende, er de stadig mer populære  loungene hvor reisende kan slappe av før flyturen. Her kan man forsyne seg med mat og drikke, også det fullt tilgjengelig for de som vil legge noen kroner på bordet.

-Ja, hit kan alle komme, også de som reiser på lavprisbillett, forsikrer Tone Simonsen.

Hun er unit manager på OSL Lounge, som holder åpent fra tidlig morgen til sent på kveld. Dette er den eneste loungen på OSL som er åpen for alle.

Hos SAS, som har sin lounge like i nærheten, krever normalt gullkort eller dagsfersk premium-billett hos dem eller alliansepartnere for å slippe deg inn. Du kan imidlertid betale deg inn i loungen også der for et par hundrelapper, da må du reise med et Star Allinaces-selskap.

OSL loungen skal betjene en rekke flyselskapers business-reisende, men er også åpne for andre reisende som ønsker å slappe av før avgang og som ikke ønsker å sitte i de travle og masete restaurantene i avgangshallene.

Fra morgenen av byr loungen på frokostbuffe med alt en slik byr på av. Populært er forresten havregrøt og smoothie. Fra lunchtid og utover dagen setter de frem salatbuffet med diverse matsalater og varm suppe, i tillegg byr de på baguetter, frukt, bakevarer, kjeks og chips. Og drikke? Kaffe og te, alkoholfritt, øl, vin og Cava. Du kan ta for deg så mye og så ofte du vil.

Hun sier at det etter hvert har dukket opp flere privatreisende, som ikke har adgang via billetten men som gladelig betaler 300 kroner for å få tilbringe noen timer før flyavgang i dype stoler og med fri tilgang til alt det loungen serverer av drikke og god mat. Dessuten muligheten til å ta deg en dusj, om behovet er der.

-Mange setter pris på det å ha en avslappende og rolig base før flyavgangen, og inkluderer oppholdet på flyplassen som en del av selve reisen, sier Simonsen som bekrefter at det i motsetning til tidligere slett ikke bare er forretningsreisende som besøker loungen:

-Absolutt ikke.  Lounge er blitt mer og mer aktuelt, og er ikke lengre kun et tilbud til forretningsreisende slik det kanskje var mest kjent som tidligere. Mot helger er det ofte familier og venner som skal på private turer og ferier, og har god tid før avreise. Mange kortkunder har med seg familien som gjester på kortet sitt og kommer innom loungen før avreise, sier hun.

De kortkundene hun snakker om er besøkende som har kredittkort i banken sin som også inkluderer kort som gir adgang til lounge. Vanlig for norske banker er å by på loungekortet Priority Pass. Men å ha kort et ingen betingelse for å slippe inn på OSL Lounge, det gjør alle bare de har en billett.

PS: På Oslo Lufthavn fins det bare én lounge som er åpen for alle. På de fleste utenlandske flyplassene fins det en rekke lounger, som ofte ikke tar mer enn en hundrelapp for å slippe deg inn. Sjekk på flyplassens hjemmeside.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først