Vil stoppe alkoholsalg på flyplassene deler av dagen

Det irske flyselskapet Ryanair vil innføre begrensninger i salg av alkohol på flyplassenes taxfree-utsalg for å stanse bråk på flyene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Europas største flyselskap, irske Ryanair, er ille plaget av berusede passasjerer som lager bråk på flyene. Nå ber selskapet flyplassene i Europa om å innstille alt alkoholsalg i morgentimene. Norske flyplasser føler seg ikke truffet av kritikken.

Selskapet har den senere tid vært utsatt for en rekke hendelser der fulle passasjerer har skapt kaos og uhygge om bord.

I enkelte tilfeller har man vært nødt til å avbryte flyvninger og gå ned på nærmeste flyplass på grunn av bråk blant de reisende. Selskapet har vært tvunget til å sette av passasjerer som har vært så beruset og aggressive at de har vært vurdert som en fare for sikkerheten om bord.

Det irske lavprisselskapet mener at det er den lette tilgangen på alkohol på flyplassene som er synderen.

Nå ber selskapet derfor om at det ikke selges alkohol på flyplassenes taxfree-butikker og restauranter før klokken 10 på formiddagen.

Ikke nok med det, Ryanair vil også innføre en grense der ingen kunder får servert mer enn to alkoholholdige drikker på flyplassen.

– Vi oppfordrer til at dette forbudet blir innført i alle lufthavnene, sier Ryanairs markedssjef for Skandinavia og Baltikum, danske Chris Lundshøj til flysmart24.no.

Selskapet mener selv at det er alkohol som er kjøpt på flyplassene, spesielt tidlig på morgenen, som har skapt de tidels dramatiske episodene om bord på flyene. Folk drikker i smug under flyturen. Derfor tror man at et salgsforbud på flyplassene vil begrense konsumet og dermed redusere antall tilfeller av bråkete passasjerer.

Lundshøj understreker at Ryanair mener alvor med sitt forslag som de nå ber alle flyplasser om å overveie:

– Vi oppfordrer til disse betydelige endringene fordi vi mener det påhviler flyplassene et ansvar for å bekjempe overdreven drikking og de problemene det medfører. Vi ber derfor om at det innføres en grense på to drinker og intet salg av alkohol før klokken 10. Slik vil vi hindre at passasjerene har drukket for mye før de kommer om bord, sier Lundshøj.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse André Vangstein i Avinor sier til flysmart24.no at alkoholserveringen på norske lufthavner skjer ette strenge regler. De føler seg ikke truffet av kritikken fra Ryanair:

-Det er selvsagt ikke anledning til å skjenke berusede personer, de får heller ikke handlet alkohol i taxfree-butikkene, sier Vangstein. Han legger til at de som bryter forbudet mot å nyte taxfree-alkohol på flyplassen, risikerer å bli stanset når de går om bord i flyet.

Situasjonen for Ryanair vært ekstra ille på bestemte flyvinger fra England til spanske Balearene, der passasjerer fra Manchester og Glasgow nå ikke lenger får ta med seg taxfree-posene inn i flyene.

Når selskapet ikke anser sin egen alkoholservering om bord som en del av problemet er det, ifølge talspersoner for selskapet, at de har bedre kontroll med den enkeltes konsum og kan begrense serveringen hvis det er nødvendig. Det er ikke mulig med smugdrikking om bord, mener selskapet.

Det er spesielt flyvingene til Alicante og Ibiza, mange briters partyøy, som blir nøye overvåket. Selskapet har for lengst innført forbud mot å ta med taxfree-posene om bord for reisende fra Glasgow og Manchester til Alicante.

Følg flysmart24.no på Facebook