Flere jukser med flytogbilletten, vil svi hardere fra i dag

Kraftig økning i antall snikere som er tatt i år på Flyoget. Foto: Flytoget

De som vil snike på Flytoget har brukt et smutthull som har vært vanskelig å avsløre. Nå har selskapet intensivert billettkontrollen. Det har ført til at antall personer som er blitt stoppet med ulovlig billett har skutt i været.

I hele fjor ble 336 personer avslørt for å ha jukset seg til en billig billett. Til nå i år har 617 personer stanset, og ennå er det nesten tre måneder igjen av 2018.

– Flere kontroller, sier kommunikasjonssjef Ida Marie Fottland i Flytoget til flysmart24.no som forklaring på den kraftige økningen i passasjerer som har blitt tatt for billettjuks.

For å hindre juks øker Flytoget fra i dag, tirsdag 2. oktober, satsene for å bli tatt med ugyldig rabattbillett:

Det koster fortsatt 900 kroner å bli tatt med ugyldig billett og når gebyret blir betalt på stedet. Dersom man heller velger å betale med faktura skvetter derimot beløpet opp i 1.140 kroner fra tirsdag.

Metoden jukserne bruker er enten kjøpe billett med studentrabatt eller honnørbillett. Faren for å bli tatt har ikke vært stor. I sperreportene blir ingen avslørt med mindre det er fysisk kontroll av retten til rabatt. Det er denne kontrollen som nå har økt.

Besparelsen er nesten en hundrelapp per strekning. Fra Oslo S koster en vanlig billett 190 kr, for studenter og honnør er prisen på 95 kroner.

Å kjøpe rabattbillett er eneste måte å snike seg til en billigere billett på.

Å reise med Flytoget uten å betale er så å si umulig, siden det er sperrer på Oslo Lufthavn. De gjør at det ikke er mulig å komme seg inn i terminalen uten at sperreporten åpner seg. Og det gjør en ikke uten billett.

Samme med reise fra Gardermoen, der kommer man ikke på toget før betalingen er i orden og sperreporten åpner seg.

Muligheten er derfor tilstede for å kjøpe student- eller pensjonistbillett og få rabatt. Da risikerer man imidlertid å bli tatt i billettkontroll ved ankomst OSL.

Denne kontrollvirksomheten har Flytoget nå intensivert, og det har gitt resultater:

-I hovedsak så er det manglende moderasjonsbevis – studentbevis og honnørbevis – som er årsaken til gebyrene. Det er også noen tilfeller av at personer går av på stasjoner når dette ikke er tillatt, sier Fottland.

Det har blitt avslørt at passasjerer har reist gratis fra vest fra Oslo og inn til Oslo S, der det ikke er noen sperrer for å avsløre de som ikke har gyldig billett.