Nytt selskap vil slåss om norske reisende til Middelhavet

Iberia blir det femte ruteflyselskapet som skal slåss om passasjerer mellom Norge og Spania. Foto: YouTube

Godt nytt til alle som har planer om ferie langs Middelhavskysten i sommer. Nå kaster også Iberia seg inn i den beinharde konkurransen om å fly norske passasjerer til Spania.

Det er en skikkeligtungvekter som nå melder seg til start på Oslo Lufthavn. Spanias største flyselskap starter rute fra fra midten av juni, og kommer derfor tidsnok til å kunne bli et alternativ for sommerferie-turistene i år.

– Nordmenn er nesten umettelig på Spania, mener luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs i analyseselskapet Winair.

Iberia skal fly direkte til Madrid-flyplassen Barajas. Fra Madrid har selskapet et tett rutenett videre til andre deler av det populære ferielandet for mange nordmenn. Det omfatter både det spanske fastlandet og de populære ferieøyene.

Flysmart24.no får bekreftet at Iberia vil operere ruten fire av ukens sju dager, bare unntatt tirsdager, onsdager og torsdager.

Iberia vil bruke en Airbus A320 på strekningen, og selskapet har så langt lagt opp til å operere ruten som en helårsforbindelse.

Iberias nye satsing fra Oslo til Madrid skjer i direkte konkurranse med Norwegian, som lenge har operert en non-stop rute mellom våre to hovedsteder.

SAS opererte også for noen år siden på Oslo – Madrid, men la den ned som følge av dårlig lønnsomhet.

Men konkurransen om norske passasjerer til ulike deler av Spana er fra før av knallhard. Fire selskaper – SAS, Norwegian, Ryanair og spanske Vueling – har dirketeruter allerede. Iberia blir dermed det femte selskapet som skal inn og slåss om kundene.

Elnæs i analyseselskapet Winair tror Iberias inntog har større nedslagsfelt enn nordmenn som vil til sol og varma:

– Spanjolene har også begynt å oppdage Norge og antallet innkommende turister fra Spania øker. Det prøver nok Iberia å få sin del av, sier han.

Han tror likevel hovedstrategien til det spanske flyselskapet er å konkurrere mot Norwegian, Air France-KLM og Lufthansa om trafikken mellom Norge og Sør-Amerika og sekundært til Afrika.

Til nå har Iberias lavprisselskap, Iberia Express, hatt et par avganger i uken på ruten til Madrid, men dette har vært nattflyvinger fra Norge i helgene, og mest beregnet på det spanske markedet.

Nå tar morselskapet Iberia selv over operasjonene, og øker til fire ganger i uken og med avganger fra Oslo midt på dagen og tidlig ettermiddag.

Ruten vil derfor ikke bare være attraktiv til de som skal til Spania, men gi nordmenn som skal til Sør-Amerika et langt bedre rutetilbud enn i dag. Iberia har et stort rutenett til denne delen av Amerika.

Iberia er i dag heleid av det britiske International Airlines Group (IAG), som også eier British Airways. Det er IAG som i lang tid har forsøkt å kjøpe Norwegian.

Til overmål eier AIG også det spanske lavprisselskapet Vueling som konkurrerer med SAS og Norwegian om direktereisende til Barcelona.

Også Bergen vil få ny Iberia-rute, den skal gå to ganger i uken fra 1. juni til 30. september, på lørdager og mandager. Her vil selskapet bruke en Airbus A321.