SAS åpner for at reisende betaler for å delta i klima-dugnad

Finansdirektør i SAS, Torbjørn Wist. lover mindre klimaskadelig utslipp fra flymotorene når reisende er med på å betale for biodrivstoff. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS inviterer nå sine passasjerer med på et spleiselag for miljøet. Ved å betale 100 kroner per 20 minutt en flytur varer, skal SAS kjøpe klimavennlig biodrivstoff i stedet for rent flydrivstoff for disse pengene.

Dermed skal passasjerene få mulighet til å delta i å redusere CO2-utslippene fra SAS’ fly. Hvis de vil.

– Vi inviterer våre kunder til å være med på en hurtigere overgang til et grønt skifte.  Nå vil det være mulig å kjøpe biodrivstoff samtidig som man kjøper en flybillett, sier finansdirektør i SAS, Torbjørn Wist, i en pressemelding onsdag.

Biodrivstoff reduserer CO2-utslippene med opptil 80 prosent sammenlignet med tradisjonelt fossilt drivstoff, og er det som mest markant fører til reduksjon av miljøskadelige utslipp fra passasjerfly i dag.

SAS gjør det enkelt for de kundene som vil betale seg ut av en miljøbelastning:

I forbindelse med flyturen kan reisende kjøpe biodrivstoff tilsvarende forbruket på hele eller deler av strekningen de skal fly. Prisen gjenspeiler nivået på kostnadene for biodrivstoffet i dag, skriver SAS i pressemeldingen.

Prispåslaget vil bli imidlertid bli merkbart for de som kjøper full kvote:

For en tur/retur-reise mellom Oslo og de store byene i Sør-Norge vil tillegget bli på 400 kroner. For en tur/retur-reise mellom Oslo og Tromsø vil tillegget bli på 1 200 kroner.

SAS fremholder at selskapet ikke tjener ekstra på den nye ordningen.

SAS skriver at selskapet arbeider aktivt for en storskala produksjon av avansert biodrivstoff i Skandinavia hvor det i dag ikke produseres tilstrekkelige mengder. Dette gjør at prisen også er 3-4 ganger høyere enn fossilt drivstoff.

Med denne frivillige non-profit tjenesten ønsker SAS å stimulere og utvikle et mer konkurransedyktig marked for biodrivstoff, samtidig som at de reisende minsker sitt fotavtrykk i klimasammenheng.

Den nye tjenesten fungerer slik:

SAS har en modell hvor reisende kan kjøpe 20 minutters partier med biodrivstoff per flyvning. Prisen ligger for øyeblikket på 100 NOK per parti. Reisende kan kjøpe biodrivstoff når de bestiller flybilletter, eller på et hvilket som helst annet tidspunkt før avreise via «Mine bestillinger».

På en timelang flyvning vil ett 20 minutters parti med biodrivstoff tilsvare 33 prosent av det gjennomsnittlige drivstofforbruket basert på en gjennomsnittlig flyvning.

Hvis reisende ønsker biodrivstoff for hele flyvningen, kan de i dette eksempelet kjøpe tre partier.

Mengden av biodrivstoff vil ikke nødvendigvis bli brukt på den eksakte flyvningen som den reisende gjennomfører, men en tilsvarende mengde vil erstatte fossilt brennstoff med miljøvennlig biodrivstoff på en annen flyvning.

Biodrivstoff leveres til SAS på Arlanda, Oslo Lufthavn og på Kastrup. Ifølge dagens bestemmelser kan opptil 50 prosent biodrivstoff brukes per flyvning. Alle SAS-fly er sertifisert til å blande fossilt og biodrivstoff i forholdet 50/50.

Lik flysmart24.no på Facebook