Hylles som en norsk redningsmann i Spania

Petter Stordalen blir rost som en norsk redningsmann for turismen på Kanariøyene etter kjøpet av Ving i Norden. Fredag møtte han norsk presse i Oslo. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Petter Stordalen blir hyllet som en redningsmann på Gran Canaria. – Vinterens beste nyhet, jubler reisetopp i  provinshovedstaden Las Palmas. De feirer Stordalen, som aviser på øya omtaler som milliardæren som reddet Ving.

Kanariøyene og Gran Canaria ble knallhardt rammet av konkursen i det britiske reisekonsernet Thoms Cook.

Titusenvis av reisende, som skulle ha fylt opp senger nå i starten av den viktige vintersesongen, har uteblitt.

Det har betydd akutt krise for mange hoteller og restauranter. Engelskmennene har vært et av de dominerende innslag i gjestebøkene på øya.

Derfor går flaggene til topps når det nå er blitt klart at en norsk hotellkonge, sammen med to investeringsfond, har gått inn med seks milliarder kroner for å sikre fremtiden for Ving-konsernet i Norden. Det betyr at en viktig del av markedet har blitt reddet.

Stordalen selv karakteriserer kjøpet som et av de viktigste i hele sin karriere, og har stor tro på at reiseaktiviteten skal vokse ytterligere i det reetablerte selskapet.

Gran Canaris største avis, La Provincia, vier kjøpet stor oppmerksomhet. Og det er Petter Stordalen som kommer i fokus i Spania, som i Norden ellers. Avisen omtaler kjøpet som «gode nyheter for Gran Canaria.»

Lederen for hotellorganisasjonen på Gran Canaria, Tom Smulders i la Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de la provincia de Las Palmas (FEHT), er ikke i tvil om at kjøpet en den beste nyheten øya kunne få denne vinteren.

Han sier dette om Stordalen: – Det er en person med en imponerende karisma.

Han mener kjøpet er et utrolig viktig signal til markedet, og som han tror vil virke stabiliserende. Stordalen har sagt at selskapet skal drives som i dag, med pakkereiser som produkt:

– Det er et signal om at selskapet skal bli ved sine røtter. De som ikke har turt å booke sine reiser vil miste frykten og gjøre det nå, sier Sanders til avisen.

En annen avis som dekker alle Kanariøyene, Canarias7.es skriver om Stordalen at Kanariøyene nå kan puste litt roligere etter at den norske hotellkongen reddet Ving. Avisen forteller dette om mottakelsen:

– Hotelleierne feiret da nyheten ble kjent, skriver avisen.

Stordalen selv sa på et pressemøte i Oslo fredag at han tidlig fikk interesse for å kjøpe den nordiske delen av Ving, etter at den daværende eieren Thomas Cook gikk konkurs i slutten av september.

-Det fordi Ving i Norge, Sverige, Danmark og Finland er et flott selskap som har gått med store overskudd over mange år. I mange år har overskuddene har blitt brukt til å dekke tapene hos eieren Thomas Cook. Nå skal selskapet få utvikle seg på egne ben, og det er jeg sikker på at de klarer på en utmerket måte, sier Stordalen.

Hans selskap, Strawberry Group, har kjøpt 40 prosent av eierskapet i nye Ving. Samme eierandel har investeringsfondet Altor, mens TRD Kapital har 20 prosent.

Lik flysmart24.no på Facebook