Han skal hoppe etter Bjørn Kjos – har ingen luftfartserfaring

Nordmanenn Jacob Schram er ny konsernsjef i Norwegian. foto: Norwegian

Han har ingen oppgitt erfaring fra luftfart, men tar over som sjef for Norwegian. Det skjer etter at Geir Karlsen har vært midlertidig i sjefsstillingen etter at Bjørn Kjos takket av tidligere i år.

Norwegians styre har onsdag ansatt nordmannen Jacob Schram som ny konsernsjef i selskapet fra 1. januar 2020. Geir Karlsen fortsetter som finansdirektør og visekonsernsjef i selskapet.

Dermed valgte styret å se bort fra Bjørn Kjos’ åpenlyse anbefaling av Geir Karlsen som sin egen etterfølger.

Schram sier han er svært glad over å ha fått toppjobben:

Norwegian har skapt et stykke norsk industrihistorie og det er en ære å bli utnevnt til konsernsjef i dette selskapet.

– Vi har ansatt Schram som ny konsernsjef i Norwegian etter en grundig søkeprosess, sier styreleder Niels Smedegaard i Norwegian, i en pressemelding.

Styreleder i Norwegian, Niels Smedegaard, trekker frem Schrams omfattende ledererfaring fra globale selskaper.

-Han har en tydelige kundeorientering og evne til å skape verdier er nettopp det Norwegian trenger når selskapet nå går over i en ny fase der veksten bremser opp og vi skal fokusere på lønnsomhet. Jeg ser fram til å samarbeide med Jacob Schram og resten av ledelsen i Norwegian,  sier Smedegaard.

Det ble ikke, som mange hadde trodd, den midlertidige konsernsjefen Geir Karlsen som skal drive Norwgeian videre som toppsjef. Han får imidlertid gode ord fra styrelederen for sin jobb etter at Kjos takk seg

– Jeg vil også spesielt takke finansdirektør Geir Karlsen for den enestående jobben han har gjort etter at Bjørn Kjos trakk seg tilbake i juli. Gjennom de siste månedene har selskapet styrket seg betraktelig finansielt. Resultatet i tredje kvartal var det beste i Norwegians historie. Selskapet har gjennomført en rekke tiltak for å bedre lønnsomheten og likviditeten, sier Smedegaard.

Jacob Schram (57) har 30 års erfaring fra store internasjonale selskaper. Han har tidligere hatt lederroller i Circle K, Statoil Fuel & Retail (SFR), McDonalds og McKinsey. Som konsernsjef ledet han børsnoteringen av Statoil Fuel & Retail ASA i 2010.

Da kanadiske Couche-Tard kjøpte opp SFR i 2012, gikk Schram inn i den globale ledelsen som Group President for Europa. Det var en stilling han hadde til han sluttet i 2018. Schram tok initiativ til og ledet den globale omprofileringen til Circle K som omfattet 10 000 stasjoner i Couche-Tards internasjonale nettverk.

Schram har mastergrad i økonomi fra Copenhagen Business School.

– Luftfartsindustrien er preget av sterk konkurranse og uforutsette hendelser, men fremfor alt er luftfarten helt avgjørende for svært mange mennesker, sier Schram selv.

– Jeg ser fram til å bruke mine erfaringer til å bygge videre på det grunnlaget Bjørn Kjos, Geir Karlsen og resten av Norwegian-ledelsen har skapt, sammen med dyktige medarbeidere i selskapet. Min viktigste oppgave fremover vil være å bringe Norwegian tilbake til lønnsomhet og ytterligere befeste posisjonen som en sterk aktør i internasjonal luftfart, sier Schram.

Lik flysmart24.no på Facebook