Antall korona-døde og smittede øker – UD med råd

Korona-smitten øker raskt i Spania, og i Andalucia et det til nå registrert 35 tilfeller av smitte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norsk UD ber nordmenn om å følge lokale råd og anbefalinger hvis de oppholder seg i Spania.

Spania er nordmenns ferieland nummer én, og tusenvis av nordmenn reiser til landet hver uke – også nå i vintersesongen. Utbredelsen av korona-viruset i Spania har blitt satt fullstendig i skyggen her i Europa av den voldsomme og raske veksten i antall smittede og døde i Nord-Italia.

Antall døde i Spania vokste fra 11 til 17 bare på søndag. Mandag ettermiddag var antallet døde 26. Antall smittede øker også raskt, og passerte 600 personer søndag. Mandag ettermiddag er antallet rundt 1 000 smittede.

Antall smittede øker kraftig fra dag til dag. I Madrid mer enn doblet antall smittetilfeller seg fra 202 på søndag og er mandag på 469.

Det har fått spanske myndigheter til å sette i gang mange tiltak, bl.a. stenging av skoler og universiteter. Likevel er det økende omfanget blitt et problem fordi helsevesenet i de mest utsatte områdene ifølge avisen begynner å bli overbelastet.

Det norske Utenriksdepartementet operer ikke med noen spesielle restriksjoner på reise fra Norge til Spania. UD skriver generelt at norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan viruset utvikler seg i landet.

Kan bli isolert

– Følg lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen, skriver norsk UD.

Det danske Udenriksministeriet er en tanke hvassere i sin anbefaling overfor sin befolkning, og skriver at de oppfordrer alle dansker til å være ekstra forsiktige som følge av de økende antall smitte-tilfeller i Spania.

Smitte kan ende med at også tilreisende til Spania blir isolert og satt i karantene, skriver både dansk og norsk UD.

Norsk UD skriver at når smitte påvises i Spania, innhentes informasjon om hvor personen har vært og hvem personen har hatt kontakt med.

Solkysten rammet

– Disse kan holdes en periode i isolasjon hjemme eller på sykehus, basert på smitterisiko og kapasitet. Dersom den smittede har bodd på hotell, kan andre gjester og ansatte på hotellet settes i karantene. Norske reisende må følge eventuelle pålegg fra lokale myndigheter, skriver UD.

Det var per 9. mars registrert rundt 1 000 smitte-tilfeller i landet, og et av de områdene som er hardest rammet er Katalonia hvor vi finner den alltid populære turistbyen Barcelona.

Av andre destinasjoner med tradisjonelt mange nordmenn på besøk var det per 8. mars registrert 35 tilfeller i Andalucía, som bl.a. omfatter storbyen Malaga og den kjente turistbyen Marbella.

Mest i hovedstaden

Også på Mallorca og Ibiza er det registrert smittetilfeller. Disse blir omtalt under fellesbenevnelsen Balearene, og med 17 tilfeller så langt.

Vinterdestinasjonen Kanariøyene med bl.a. Gran Canaria og Tenerife som de mest populære blant nordmenn, operer mandag morgen med 18 tilfeller. Det dreier seg om 13 tilfeller på Tenerife, 4 på Gran Canaria og 1 på Fuerteventura.