Gardermoen: Var på jobb i to timer og hadde tre kunder

Ikke mange passasjerer å se på Oslo Lufthavns pir nord tirsdag. Det er også veldig stille både på butikkene og serveringsstedene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Krisen innen luftfarten setter sitt tydelige preg på Oslo Lufthavn. For mange serveringssteder er det langt mellom kundene. For flyselskapene er det mange ledige seter. For  Norwegian er det krise.

På grunn av korona-situasjonen forbereder Norwegian kanselleringer av rundt 3000 av selskapets flygninger fra midten av mars til midten av juni. Det utgjør cirka 15 prosent av den totale kapasiteten for perioden. Norwegian innfører også en rekke andre tiltak, inkludert permitteringer av et betydelig antall ansatte.

Dette kommer dagen etter at SAS har varslet kansellering av 2 000 avganger.

Den siste uken har Norwegian opplevd redusert etterspørsel. Derfor kommer kanselleringene nå.

Vil bli informert

Norwegian vil komme med ytterligere detaljer så snart de planlagte endringene er klare. Kunder som berøres vil bli informert direkte.

– Dette er en kritisk tid for hele luftfarten, også for oss i Norwegian. Vi oppfordrer myndighetene til å iverksette tiltak umiddelbart for å redusere den økonomiske belastningen for flyselskapene og beskytte viktig infrastruktur og arbeidsplasser, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

Norwegians avgang til Stockholm denne tirsdagen var en av de mange på landets hovedflyplass som tok av med alt for mange ledige seter. Det var bare 70-80 reisende som gikk om bord. Og det var ikke fordi det var formiddag og tirsdag.

Slår sammen avganger

Det norske luftfartsmarkedet er i knestående etter korona-utbruddet. Flyselskapene holder sine nøyaktige passasjer-tall hemmelige inntil neste resultatfremleggelse. Begge de dominerende selskapene på Oslo Lufthavn – Norwegian og SAS – har imidlertid sagt det som trengs:

At det er færre passasjerer hos dem. Det vises både på flytoget, ved avgang og på flyplassen. På flytoget tur-retur Gardermoen denne for- og ettermiddagen er det bare sporadiske opptatte seter. Noen vogner går helt tomme.

– Vi har en nedgang på 25 prosent, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Gjestland.

For flyselskapene blir det nødvendig å kansellere avganger, og enkelte andre avganger blir slått sammen for å unngå å fly med for mange tomme seter. Noen avganger ser imidlertid ut til å gå med godt belegg.

Redd for å bli permittert

I terminalene er det langt færre folk enn normalt. Ansatte på flyplassen som flysmart24.no snakket med torsdag kunne fortelle om til dels dramatisk nedgang i besøk og omsetning.

– Jeg sto i to timer i butikken her oppe sist søndag, som normalt er en veldig travel dag. I løpet av de timene hadde jeg tre besøk, forteller en ansatt. Hun sier at alle merker den samme nedgangen, og er personlig blitt redd for å bli permittert.

Hos en annen gruppe ansatte i Avinor, er det galgenhumoren som råder:

– Her er det flere ansatte enn passasjerer, sier de. Og det var ingen spøk. Fem ansatte og null reisende.

God plass i avgangsterminalen

Avgangsterminalen forteller ellers den brutale historien: Det er god plass nå. På serveringsstedene står de ansatte og venter på kunder, og mange bruker tiden med å underholde hverandre. Ikke en gjest å se. På skjenkesteder er det også blitt roligere, og mange ledige bord.

Hos taxfree-butikkene merker man også tydelig at det er nedgang i trafikken, men kommunikasjonssjef Haakon Dagestad vil ikke si noe tall for omsetningssvikten:

– Vi merker en vesentlig nedgang, særlig på dager hvor det normalt er mye forretningsreisende. Vi vil imidlertid ikke gå ut med tall ennå, sier Dagestad til flysmart24.no.

Avinor er derimot klar med tall, og de er ikke spesielt optimistiske. Selv om den totale trafikken med 1 prosent, var det avslutningen på måneden som sviktet. Da kom korona-viruset til Europa og Norge:

Frykter de blir mer

– Vi ser en klar nedgang i flytrafikken i begynnelsen av mars, og vi venter at dette vil fortsette så lenge vi har situasjonen med korona-viruset, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen i en pressemelding.

Han sier at dette er en krevende situasjon for luftfarten i både Norge og internasjonalt. og ber reisende forholde seg til råd fra norske helsemyndigheter.

– Det er nedgang i flytrafikken i hele verden og det er vanskelig å angi eksakt hvor lenge denne trafikknedgangen vil fortsette. Det vi vet er at det er vesentlig færre reisende til og fra norske flyplasser enn hva som er normalt, og årsaken er korona-viruset. Derfor vil vi oppfordre alle reisende til å sette seg godt inn i de råd som kommer fra norske helsemyndigheter slik at man er godt forberedt før man skal ut og fly, sier Falk-Petersen.