Apollo henter hjem Hellas-turister – unngår karantene

Apollo og TUI har fly fra de greske øyer denne helgen. de rekker ikke hjem før karantene-plikten inntrer natt til lørdag. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norske Syden-turister, som kommer hjem fra ferie på de greske øyer denne helgen, må rett i en 10 dagers karantene når de setter føttene på norsk jord. Det skjer fordi Hellas har skiftet farge fra gult til rødt på Folkehelseinstituttets smittekart over Europa.

De aktuelle ferieturistene har reist ut med TUI, som har solgt reiser til Kreta og Rhodos denne sommeren. De fleste av disse reiste ut forrige helg. Da var Hellas grønt, og et helt uproblematisk reisemål så lenge smitteomfanget var lavt i Hellas.

Apollo har torsdag bestemt seg for å hente turistene sine hjem allerede fredag, slik at de unngår karantene.

-Grunnet det nye reiserådet har vi i Apollo besluttet å hente hjem gjestene våre tidligere. De lander i Oslo på fredag – ikke lørdag og søndag som opprinnelig er hjemreisedatoene, opplyser Beatriz Rivera som er
kommunikasjonsansvarlig i Apollo til flysmart24 torsdag ettermiddag.

Ble rødt fort

TUI har torsdag morgen lagt ut informasjon til sine gjester, som skulle reise søndag førstkommende, om at disse turene er innstilt.

– Vi følger som alltid UDs anbefaling, og har derfor valgt å innstille våre reiser til Rhodos og Kreta de neste to ukene, inkludert våre avganger førstkommende søndag, skriver selskapet på sin Facebook-side.

I den senere tid har Hellas, som flysmart24 har skrevet flere ganger, i raskt tempo beveget seg mot rødt. Onsdag kveld kom så avgjørelsen:

Det norske reiserådet er endret og både Hellas, Storbritannia, Østerrike og Irland er nå land som har så høy smitteaktivitet at regjeringen advarer nordmenn mot å reise dit.

Rekker ikke hjem

De norske TUI-turistene som er på de greske øyene nå rekker ikke hjem i tide for å unngå karantene. De kommer hjem med fly som lander søndag, slik fly-programmet er satt opp.

Hvis det oppsatte fly-programmet gjennomføres etter planen får de en 10-dagers karantene med på «kjøpet.»

At landene blir røde, får også konsekvenser for de som hadde planer om å reise til disse:

Reiserådet

– På bakgrunn av Folkehelseinstituttets vurdering av smittesituasjonen for korona har regjeringen besluttet at disse landene og regionen går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Dette innebærer at de samme landene og områdene fra det samme tidspunktet vil bli omfattet av Utenriksdepartementets reiseråd som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige. Alle reisende fra disse landene og områdene som kommer til Norge fra og med midnatt natt til lørdag 22. august blir ilagt karantene, skriver departementet i de nye reiserådene.

Slutt for i sommer

I motsetning til TUI og Apollo har landets største pakkereise-arrangør, Ving, for lenge siden avlyst sine Hellas-turer. Dette også fordi selskapet også anså at det ikke var stor nok etterspørsel etter reiser til de greske øyer til at det var forsvarlig å sette opp turer dit i august.

Når Hellas har blitt rødt, innebærer det i virkeligheten av sommerens Syden-sesong er over for charter-selskapene. Det andre populære alternativet, Spania, ble farget rødt i slutten av juli.

Ving har kansellert alle reiser frem til slutten av september. Da satser selskapet på at det skal være mulig å åpne vinter-sesongens reiser til Kanariøyene.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles