Smitte på fly mindre sannsynlig enn lynnedslag

Ny analyse som viser at det er svært lite sannsynlig å bli korona-smittet på fly. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyselskapene har vært svært ivrige etter å fortelle hvor liten faren er for å bli korona-smittet under en flytur. Dette har også blitt bekreftet av uavhengige eksperter.

Nå legges det frem en ny analyse om smitterisikoen, og den er det den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA som står bak. Organisasjonen mener at faren for å bli smittet mens man er på flytur er mindre enn det å bli truffet av et lynnedslag i flyet.

Stor sikkerhet

Da støtter IATA seg til tilgjengelige tall som sier at det i perioden fra januar til juli i år ble registrert 44 tilfeller der man med stor sikkerhet kan si at passasjerer har blitt smittet under en flytur.

I samme perioden har 1,2 milliarder mennesker reist med fly, noe som ifølge IATA tilsier en sannsynlighet på bare at 1 av 27 millioner reisende risikerer å bli smittet mens man oppholder seg i en flykabin.

Sammenholdt med det mange passasjerer frykter, å at flyet skal bli rammet av et lynnedslag, så er smittefaren betraktelig mindre. Beregninger som er foretatt viser at det skjer 1 for hver 500 000 reisende.

Betryggende

IATA tar riktig nok høyde for at tallene kan være usikre, men kommer for sikkerhets skyld til en annen beregning som tar hensyn til det og som ikke endrer bildet av liten smittefare:

– Ja, vi erkjenner at dette kan være en undervurdering av faren. Men selv om 90 prosent av smittetilfellene ikke ble rapportert, ville smittefaren ikke være større enn ett tilfelle for hver 2,7 millioner reisende. Vi synes disse tallene er ekstremt betryggende, sier dr. David Powell, IATAs medisinske rådgiver.

Blokkert midtsete

En annen beregning, som tidligere er omtalt flysmart24, indikerer at det under en to timers flytur vil det være 1/4300 sjanse å pådra seg smitte. Det må altså reise 4 300 passasjerer før 1 blir smittet.

Hvis flyselskapet man reiser med har blokkert midtsetet slik at det blir større avstand mellom passasjerene blir risikoen enda mindre: 1 av 7700 vil da bli smittet, viste beregningen som professor i ledelsesvitenskap, Arnold Barnett ved Massachusetts Institute of Technology, har utarbeidet.

Bli den første til å kommentere på "Smitte på fly mindre sannsynlig enn lynnedslag"

Legg inn kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.