49 korona-smittede på fly i Norge på én uke

Det har vært nesten 50 tilfeller der korona-smittede passasjerer har reist på fly til og fra Norge den siste tiden. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over når det er registrert korona-smittede passasjerer på fly til og fra Norge. På én uke i begynnelsen av oktober ble det registrert 49 slike tilfeller.

På én dag, den 5. oktober, var det alene 12 tilfeller som har blitt fanget opp i FHIs rapporteringssystem. Dette er personer som har testet seg på norske flyplasser ved ankomst fra utlandet, eller andre som har fått positiv test og som har redegjort sine bevegelser i dagene før smitte har blitt konstatert.

Karantene ikke nødvendig

FHI gjør oppmerksom på at det ikke er nødvendig for folk som har reist med fly der det er registrert korona-smittede personer å gå i karantene.

Man blir derimot bedt om å se etter symptomer og ta kontakt med helsevesenet dersom de for eksempel får luftveisinfeksjoner. Bare de som har sittet i nærheten av en smittet person på fly, vil bli kontaktet av de som driver smittesporing.

Den 5. oktober var det smitte-topp. Da ble disse smitte-tilfellene oppdaget, fire av tilfellene var på flyvinger innen Norge:

På KLMs flyvning mellom Amsterdam og Stavanger, på SAS-fly mellom Oslo og Bergen, BA mellom Oslo og London, Turkish Airlines fra Istanbul til Oslo, på SAS fra Oslo til Stavanger, på Wizz Air fra Katowice til Torp, på Ryanair fra Krakow til Torp, på Norwegian fra Gdansk til Oslo, på Lufthansa fra Frankfurt til Oslo og på Norwegian-fly fra Oslo til Haugesund og Stavanger, og fra Alicante til Oslo.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles