Nye smitteregler kan åpne for reiser til ferieøyer

De nye reiserådene for EU kan bety at det blir åpnet for regionale råd til røde land med områder som har lav smitte. Her fra flyplassen i Las Palmas. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norge har til nå ikke villet gi regionale reiseråd utenfor Norden. Nå kan det bli endring på dette dersom Norge velger å følge EUs nye reiseregler. Så langt har helseminister Bent Høie valgt å være avventende til de nye EU-forslagene.

De nye reglene har kommet i stand i et forsøk på å gjøre reisemulighetene mer oversiktlig enn i dag. Nå operer de enkelte land med hver sine regler, og det er dette EU forsøker å finne en ens løsning på. Norge er som EØS-medlem invitert til å ta del i de nye bestemmelsene.

Slik er endringen

Konkret går det ut på å operere med tre smittegrenser – rød, grønn og oransje. Det som vil endre den «norske» måten å utarbeide reiseråd på er at EU vil ha regionale råd også innen enkeltland. Det vil for eksempel si at Norge må tillate karantenefrie reiser til ferieøyer i f. eks. Spania og Hellas der smitten ar lav, selv om landene har et smittenivå som gjør at det er rødt.

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke si konkret om Norge går inn for å følge de nye retningslinjene, og sier at det er Norge som selv skal bestemme hvis dagens regler skal endres på i retning av det EU vil. I likhet med helseministrene i mange andre land vil han gjerne tenke seg godt om før han bestemmer seg:

– Regjeringen har lagt opp til at tiltakene ved grensen skal vurderes jevnlig etter hvert som pandemisituasjonen endrer seg. Rådsanbefalingen vil inngå som en del av dette arbeidet. Rådsanbefalingen gir rom for fleksibilitet for å ivareta smittesituasjonen i det enkelte land, og landene har myndighet til å beslutte konkrete tiltak som anses nødvendige ut fra smittevernhensyn, sier Høie til flysmart24.

Grønne land

De nye reiserådene fra EU, som er rådgivende forslag og ikke noe EU-landene er forpliktet til å innføre. I dag operer Norge med en grense på 20 smittede per 100 000 innbyggere i løpet av de siste to ukene for å gi et land grønn farge – altså der nordmenn kan reise med full forsikringsdekning og uten krav til 10 dagers karantene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik ser smittekartet for Europa ut nå, hvis man legger EUs nye smitteregler til grunn. Kart: ECDC

Røde og oransje land vil få karantenekrav, men dette er opp til det enkelte land å bestemme.

Det blir endringer hvis Norge skulle bestemme seg for å følge de nye EU-reglene. Smittegrensene vil da bli slik:

Dette blir grensene

Grønne land: Under 25 smittede per 100 000 innbyggere på 14 dager, og ikke mer enn 4 prosent av alle testede skal være positive.

Oransje land: Under 50 smittede per 100 000 innbyggere på 14 dager, og der mer enn 4 pst av testede er positive. Her har EU utarbeidet et alternativ som tilsier mellom 25 og 50 smittede per 100 000 innbyggere, men der under 4 pst har testet positivt.

Røde land:  Over 50 smittede pr. 100.000 innbyggere på 14 dager og der flere enn 4 pst av alle testede er positive. Og her er det et alternativ: Mer enn 150 smittede per 100 000 innbyggere på 14 dager.

Gråe land: Der det ikke fins nok data.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles