Turister på spanske ferieøyer skal smitte-testes

Det er nå utarbeidet nye krav for utlendinger som skal besøke bl.a. Kanariøyene. Her fra Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De to største spanske ferieøyene har nå blitt enige om hvordan de skal drive smittevern for å få turismen fra utlandet i gang igjen. Noen tilreisende må vise negativ korona-test ved ankomst, mens alle skal sjekkes før de reiser hjem igjen.

Avtalen kommer i stand for å gjøre utenlandske turister sikrere på at et besøk på de aktuelle feriemålene – Kanariøyene og Balearene med bl.a. Mallorca og Ibiza – vil være trygt. Regjeringene på de to øygruppene støtter avtalen, som ble inngått fredag.

Dette er avtalen

Ifølge den spanske avisen Canarias7 innebærer den at alle som kommer fra land med høyere smittetall enn 50 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, må vise en negativ korona-test ved ankomst.

Den må være ferskere enn 48 timer. Det betyr at bl.a. eventuelle besøkende fra Norge, som i dag lørdag har 34 smittede per 100 000 innbyggere, vil være fritatt.

Derimot må alle som reiser ut fra øyene gjennom en gratis test før de reiser hjem, og den skal tas innen 48 timer før avreise. De som måtte teste positivt, vil ikke få reise og vil bli sendt i isolasjon eller karantene på det samme reisemålet som de har feriert på. Utgiftene til dette, også hvis det skulle bli nødvendig med sykehusinnleggelse, vil bli dekket av myndighetene.

Den nye ordningen er ennå ikke innført. Derfor er det inntil videre nødvendig med egenerklæring før ankomst der man oppgir reisemål, hotell og telefonnummer slik at det vil være mulig å drive smittesporing på besøkende.

Hardt rammet

Turistindustrien på de spanske ferieøyene har måttet gå til massiv hotell-stenging etter at Spania ble rammet av den andre smittebølgen for mindre enn et par måneder siden. Spesielt for Kanariøyene er dette kritisk, siden vintermånedene er den viktigste del av sesongen.

Bortsett fra i hovedstaden Madrid, der smitteomfanget fører til en ny nedstenging, har smitteomfanget i de typiske ferieområdene vist en nedadgående tendens. Det gjelder bl.a. Costa del Sol og Costa Blanca på fastlandet, og øyene.

I motsetning til Norge har noen land, blant dem viktige Tyskland, regionale reiseråd. Det gjør det mulig å unnta reiser til f.eks. Kanariøyene, selv om landet Spania har høyere smitte enn anbefalt.

Derfor har den tyske delen av reisekonsernet TUI startet en forsiktig gjenopptakelse av pakkereiser fra Tyskland til de populære ferieøyene i Atlanterhavet.

Utsetter reiser

I det norske pakkereise-markedet har de store selskapet fått ødelagt hele sommer- og høstsesongen.

Nå klamrer de seg til håpet om å kunne redde deler av vintersesongen. Det betyr i praksis å kunne tilby reiser til Kanariøyene, som utgjør 75 prosent av pakkereisemarkedet i vintersesongen.

Det nye og gjeldende norske reiserådet, som advarer mot reiser til utlandet, ble nylig forlenget og varer til 15. januar. I en situasjon der hele Europa nå er farget rødt på smittekartet til Folkehelseinstituttet, betyr det at reiser til bl.a. Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote fra Norge vil innebære ti dagers karantene ved hjemkomst.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles

Bli den første til å kommentere på "Turister på spanske ferieøyer skal smitte-testes"

Legg inn kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.