«Takk for i dag og god natt. Nå er Europa stengt»

Nå er det slutt på karantene-frie reiser til Kypros for nordmenn. Foto: Ving

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Kypros, Latvia og Liechtenstein samt enkelte regioner i Sverige og Finland. Det innebærer at hele Europa utenfor Norden nå er rødt omårde.

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for korona-viruset har regjeringen besluttet at disse landene og regionene går fra gult til rødt på smittekartet for Europa.

Disse områdene har lenge vært i klassen over beste land med lave smittetall. I de senere ukene har imidlertid disse landene også fått merke den nye smittebølgen som rammer hele Europa.

Dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse landene og regionene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag 10. oktober, blir ilagt ti dagers karantene.

Da trer de nye endringene i kraft. – Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må vurdere reisen nøye og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til, skriver UD i en pressemelding torsdag.

Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, blir bedt om å være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Ifølge norske helsemyndigheter er det svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer, og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Listen over land som UD nå frarådet reiser til, er denne: Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark, Sverige og Finland.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles